Mulți ați auzit sau chiar ați fost victimele ori aproape victimele metodei de phishing „ANUNȚUL pe OLX„. Haideți să vedem ce este această metodă de escrocherie, cum funcționează, cum să o identificăm atunci când suntem pe cale să devenim victime și cum să o evităm atunci când mai postăm anunțuri pe OLX.
Metoda de escrocherie „ANUNȚUL pe OLX” a apărut în România acum câțiva ani. Am mai scris o dată despre ea pe blogul meu (aici). Speram că după acel articol nu voi mai fi nevoit să deschid subiectul vreodată.
Pentru a demonstra modul de operare al escrocilor am pus mai multe anunțuri pe OLX. Produsul pe care-l propuneam vânzării era telefonul meu. Din pozele pe care le veți vedea în acest articol veți vedea o surpriză. De la momentul postării anunțului și până când am fost abordat de către „client” nu au trecut nici zece minute. Anunțul a devenit vizibil în aplicație la ora 16:36 iar la ora 16:44 am primit deja mesaj pe Whatsapp pentru el.
Din păcate însă, această metodă în loc să dispară a prins avânt. Din ce în ce mai multe persoane cad victime hoților fără scrupule. Ce-i drept, din 2020 când scriam prima dată despre această metodă de furt, cei de la OLX au luat ceva mai multe măsuri de prevenție. Printre altele au postat direct pe site-ul lor informații extrem de prețioase care să vină în ajutor utilizatorilor.
Cum funcționează păcălirea celor care vând folosind anunțuri pe OLX?
„ANUNȚUL pe OLX” este o escrocherie prin care persoane rău intenționate încearcă să fure bani de la cei care postează anunțuri pe OLX. Practic, dându-se cumpărători de bună credință îi lasă fără bani pe cei mai creduli dintre vânzători.
Cum funcționează „ANUNȚUL pe OLX?”
Modul de operare al escrocilor este destul de simplu. Infractorii scanează aproape non-stop platforma pentru a găsi noi anunțuri pe OLX. După ce identifică potențiala victimă o contactează printr-un mesaj text pe Whatsapp. Vânzătorul primește un mesaj care conține un link spre anunțul de pe OLX. Sau un print screen al anunțului și întrebarea dacă acesta mai este valabil. După confirmare, escrocul îl informează pe vânzător că este decis să cumpere produsul. Ba chiar spune că deja a inițiat un link de plată în OLX. Link pe care vânzătorul trebuie să-l acceseze și să completeze în pagina care se deschide detaliile bancare pentru a „primi” banii. După care să trimită produsul către cumpărător.
Toate bune și frumoase, doar că pagina accesată nu este altceva decât o pagină de plată cu ajutorul căreia escrocul extrage din contul vânzătorului suma de bani, nu o depune. În cazul în care vânzătorul cade în plasă și completează toate câmpurile și dă toate permisiunile cu ajutorul aplicației bancare la care este legat cardul, well… bye bye bani!
Ce se întâmplă pas cu pas
Primul pas este ca linkul odată accesat să te ducă pe o pagină ce pare să aparțină celor de la OLX. În această pagină ești informat că persoana interesată de produsul tău a plasat comanda de achiziție. Ba chiar a efectuat și plata produsului către OLX. Mai mult, pentru a te asigură că tranzacția ta este în siguranță. Ești informat că efectuarea plăților este „sigură„.
Mai departe în site primești informații despre „clientul” tău. Adresa la care se va livra produsul și numele lui (Apropo, de fiecare dată escrocul va fi dintr-o altă localitate decât cea în care este vânzătorul) și alte informații despre procedura de livrare. Pentru liniștirea victimei veți găsi și mesajul că produsul se va ridica pentru livrare doar DUPĂ ce banii ajung în contul vânzătorului.
Mesajul reprezentantului OLX
Tot pentru „autenticitatea” site-ului, în partea dreaptă a site-ului veți găsi o fereastră de chat FUNCȚIONALĂ prin care veți primi chiar și un mesaj din partea unui „reprezentant OLX”.
Pasul 2 este accesarea butonului „Obține banii X lei”. Odată ajunși la acest pași suntem trimiși pe o pagină de plată în care va trebui să completăm câmpurile cu datele cardului nostru pentru a „primi” banii. Din acest punct, dacă vânzătorul completează datele va primi de la banca emitentă a cardului bancar un sms (sau dacă are aplicație bancară pe telefon, notificare în aplicație) prin care i se cere să autorizeze tranzacția.
În cazul în care vânzătorul ajunge până în acest punct și tot nu-ți dă seama că este păcălit, autorizarea tranzacției este momentul când va spune ” Pa-pa, bani!”. Deoarece în acel moment, crezând că urmează să primească în cont o anumită sumă de bani el autorizează BENEVOL banca să trimită acei bani către escrocul căruia i-a picat victimă. Dacă acest pas este completat și vânzătorul avea în contul la care are legat cardul o sumă cel puțin egală cu prețul produsului vândut, șansele la recuperarea prejudiciului sunt aproape de zero.
Ăsta este și momentul în care numărul de telefon al persoanei cu care ai conversat va deveni indisponibil. Fie te va bloca fie îl va dezactiva definitiv.. Pentru următoarea victimă va folosi un număr nou de telefon.
Cum poți recunoaște o tentativă de phishing pe OLX?
Cu puțină atenție tentativele de phishing pot fi recunoscute la timp și evitate. Iată câteva semnale de alarmă care ar trebui să vă atragă atenția când sunteți abordați de un potențial escroc pentru unul sau mai multe anunțuri pe OLX:
- clientul te contactează la foarte scurt timp după publicarea anunțului.
În principiu, dacă la câteva minute după ce ai publicat anunțul pe site deja primești mesaj de la cineva că este interesat de produsul tău, șansele sunt să fii victima unei tentative de escrocherie. - clientul te contactează folosind alte metode decât chatul OLX.
Recomandarea celor de la OLX este să păstrați comunicarea cu clienții și să stabiliți termenii vânzării în interiorul platformei OLX, pe chatul pus la dispoziție de ei. Dacă primești mesaj de la o persoană pe o altă platformă (ex Whatsapp) șansele sunt să fii victima unei tentative de escrocherie. - exprimarea clientului este greoaie, plastică, cu multe greșeli de scriere.
În principiu escrocii care practică această metodă nu sunt români. Pentru comunicare folosesc softuri de traducere. (ex: Google translate) Ceea ce face ca exprimarea să fie defectuoasă. Dacă observi aceste particularități la clientul tău… ei bine… ai ghicit… șansele sunt să fii victima unei tentative de escrocherie. - clientul nu negociază deloc prețul bunului. Ba chiar te anunță că a făcut deja plata sau că este dispus s-o inițieze imediat.
Ei bine, este normal că nu va negocia prețul în jos cu tine. Doar nu va renunța la pradă, în loc să te jupoaie de 5000 de lei să se mulțumească cu 4500. Iar un client care nu negociază deloc prețul clar are o problemă. Ori își dorește prea mult produsul tău (care sunt șansele?) ori… să mai zic? Victima unei tentative de escrocherie.
Cum te poți proteja de furt atunci când pui anunțuri pe OLX?
Sunt câteva lucruri simple pe care, dacă le ții în minte vei reuși să eviți neplăcerea de a pica victimă escrocilor care folosesc metoda „ANUNȚUL pe OLX”.
- Fii răbdător. Nu te bucura la primul mesaj primit 5 minute după postarea anunțului.
- Nu te lăsa păcălit de exprimarea de lemn a cumpărătorului. Și nici de dorința lui de a cumpăra imediat, fără să negocieze.
- Ține minte că pentru a primi bani de la cineva e nevoie doar de IBAN și nimic altceva. Contul IBAN este acela care are forma cu RO45BRDE450SV0000000000. Este singura informație de care are nevoie o persoană pentru un transfer bancar. (pe lângă numele tău complet). În unele cazuri e nevoie și de codul SWIFT.
- Adu-ți aminte că ultima dată când ai completat pe un site date ca: nr cardului, data expirării și codul CVV/CVC ai plătit pentru ceva, nu ai fost plătit. Un serviciu, un produs, orice. Nu are de ce să fie altfel de data asta.
- Citește informările pe care ți le pune la dispoziție OLX. De exemplu, ți se pune la dispoziție un instrument cu ajutorul căruia poți verifica dacă un link care ți-a fost trimis este sigur sau nu.
Ce poți face dacă ai citit prea târziu articolul ăsta și ai fost păcălit?
Dacă ai fost păcălit prin această metodă și ai efectuat deja plata către escroci, ghinion! Să știi că mare lucru nu mai poți face iar șansele de recuperare a prejudiciului sunt destul de reduse. Totuși, lucrurile pe care trebuie să le faci IMEDIAT sunt să anunți banca DE ÎNDATĂ (asta înseamna la secunde din momentul în care îți dai seama că ai fost păcălit) și să te adresezi imediat Poliției pentru a face plângere penală. Păstrează comunicările cu escrocul: print screen-uri cu discuția, număr de telefon, dovada plății etc și prezintă-te cu ele la Poliție.
Vei putea să blochezi plata și să-ți recuperezi prejudiciul? Este incert. Am auzit de cazuri de persoane care au reușit să oprească plățile și cazuri de persoane care nu au mai reușit să facă nimic, rămânând cu banii luați.
Dacă ți-a plăcut articolul și-l găsești util dă-l și tu mai depare prietenilor tăi, mai ales celor pe care-i știi OLX-iști. Iar dacă ai ceva de adăugat la ceea ce am spus eu, aștept cu drag comentariile tale în secțiunea dedicată.
Stay safe și… vă pupă Costică!