Poveste reală: Stăteam și mâncam tăiței japonezi rehidratați în timp ce mă uitam la The Big Bang Theory. Episodul care rula era cel în care Howard se trezește în miez de noapte realizând că urmează să aibă un copil și nu au locuința pregătită în sensul ăsta. Niciun colț din casă nu prezintă siguranța necesară pentru copii. Foarte bun episod. Recomand! În timp ce la televizor viitorul tătic se gândea probabil la o poartă de siguranță pentru scări, lângă mine deloc interesată de TBBT, stătea ea scrollând pe Tiktok. La un moment dat se oprește asupra unui clip în care un cățeluș cât o sticlă de suc de 0.5L se rostogolește pe scările unei case în încercarea de a coborî după mămica lui. Ajuns la baza scărilor, se ridică în cele patru piciorușe, se scutură și merge mai departe în căutarea mămicii.

Întorc privirea spre televizor și mă gândesc: Mema asta nici n-ar fi existat dacă părinții ghemotocului de blană ar fi avut o poartă de siguranță în capul scărilor. Săracul cuțulan n-ar mai fi căzut pe scări de-a rostogolul. Însă din păcate oamenii nu se gândesc la protecție decât atunci când apare bebe la orizont. Partenerii necuvântători rareori se bucură de părinți care să se gândească și la siguranța lor. Și atunci m-a lovit!
Câte meme n-ar exista dacă siguranța animalelor de companie ar fi la fel de importantă ca cea a copilașilor?
Ca orice om normal de pe Planetă de fiecare dată când îmi pierd vremea pe internet aloc foarte mult timp memelor cu animale. Știm că sunt cele mai amuzante așa că sunt metoda perfectă de destresare. Însă la o analiză dintr-un alt unghi realizezi că mare parte din acele clipuri nu reprezintă decât momente în care oamenii se amuză pe seama accidentelor suferite de micile necuvântătoare. Pisici care se agață de sertare și cad: meme. Căței care se rostogolesc pe scări: meme. Curse nebunești pe patru labe prin bucătărie care se termină cu un căpuț în colțul mobilei: meme. Blănoși care deschid geamuri și rămân blocați în ele… v-ați dat seama: meme.
Dar ce-ar fi dacă așa cum ne pregătim casa pentru a crește în siguranță un bebe, am face aceleași eforturi și pentru partenerul blănos? Cum ar fi dacă am avea protecții pentru colțul mobilei pentru patruped? Cursa nebună tot ar fi. Dar când ar patina pe gresie măcar s-ar opri în siguranță.
Cum ar fi dacă am monta la geamuri protecții pentru ca pisica să nu le poată deschide? Și ele sunt la fel de curioase ca todlerii, deci de ce nu? De ce să nu-i protejăm așa cum ne protejăm copiii? Cert este că dacă am face-o, n-am mai avea multe meme. N-am mai râde privind pisici blocate în crăpăturile geamului. Apropo: ele nu râd când pățesc asta.

Dacă atunci când aducem acasă un pisic ne-am dota și cu siguranțe la sertare, n-am mai avea nici meme cu pisici scormonind prin sertarul cu lenjerie. Sau din cele în care alunecă de pe marginea sertarului și cad cu tot cu el. Ar fi istorie iar ei, blănoșii, ar fi mai în siguranță.
Cine are mai multă nevoie de protecție la accidente? Todlerul sau animalul de companie?
Când vine vorba despre necesitatea protecției, deși sunt ceva mai rezistente la căzături, lovituri, bușituri și alte -uri animăluțele de companie sunt mult mai predispuse la ele. Ori din cauză că dispun de un set suplimentar de baterii față de todleri ori pentru că sunt mai mici și încap mai ușor în spații în care copiii(nu toți) nici nu s-ar chinui să încerce să intre. Sau poate că pur și simplu curiozitatea animală o excede pe cea umană. Cine știe? Cert este că animalele au nevoie din partea noastră de o atenție suplimentară. Noi trebuie să fim cei care gândesc pentru ele în orice moment.

În tabăra cealaltă, copiii sunt mai curioși când sunt mici și nu posedă instinct de conservare. Nu simt nevoia de a fi în siguranță. Se bazează 100% pe adulții din viața lor să îi țină în siguranță de toate pericolele ce-i înconjoară. Motiv pentru care e mai mare nevoia de ajutoare suplimentare în supravegherea lor.
Deci, cine are mai multă nevoie de protecție? Copiii sau necuvântătoarele? Din fericire nu trebuie să tranșăm problema asta. Nu este nevoie să decidem unde să înclinăm balanța pentru că indiferent că avem copiii sau animale de companie (sau și-și) elementele de protecție fac aceeași treabă bună. Ne ajută să-i ținem în siguranță pe cei dragi.
Articol scris pentru prima probă la Superblog 2023, probă sponsorizată de:
Empria
