Ziua în care am decis să fac pasul spre un blog pe domeniu propriu a fost pentru mine una dintre cele mai emoționante zile. Atât de emoționantă încât nici măcar nu-mi amintesc ce s-a întâmplat. Îmi aduc aminte vag că vorbeam cu un prieten blogger despre subiectul ăsta, îmi aduc aminte că el îmi povestea despre găzduire web, despre backup, despre cât de ușor este de administrat un website pe domeniu în ciuda aparențelor… Și pe urmă îmi amintesc de mine trimițându-i mesaj cu linkul spre noul meu blog. Uite-așa. Pu și simplu.

Zilele ce-au urmat au fost pentru mine pline de adrenalină. Eram ca un copil cu o jucărie nouă. Atât de fericit că aveam, în sfârșit, un blog serios, pe domeniu și în același timp mă temeam să nu-l stric. Să nu fac ceva care să provoace daune website -ului, să pice, să șterg ceva din greșeală. Înțelegeți voi. Și atunci mi-am dat seama că pentru o persoană la început de drum nu e ușor. Cel puțin nu pe cât zicea amicul meu. Un novice va avea mereu nevoie de suport pentru buna funcționare a site-ului.
Primii pași spre un website propriu încep cu o găzduire web de încredere
Ca om ce a „zăcut” ani întregi pe subdomeniu temându-se să facă pasul, mințindu-se că n-avea nevoie să facă pasul spre domeniu propriu, pot să vă spun că odată ce-ai trecut dincolo de baricadă îți dai seama cât de fraier ai fost că n-ai făcut-o mai devreme. Dar nu e timpul pentru procese de conștiință. Odată ce-ai trecut pe domeniu, toată concentrarea ta trebuie să fie pe nou website. Nu e floare la ureche. Se pot întâmpla chestii și dacă nu faci de la început cele mai bune alegeri te poți trezi cu mari bătăi de cap.

De aceea trebuie să ai grijă ce servicii alegi atunci când pleci la drum. Internetul e vast, iar ofertele de găzduire web sunt pe toate drumurile. Arunci o piatră și nimerești două-trei servicii care-ți promit un site în siguranță. De multe ori, chiar așa este, dar pe parcurs descoperi mici inconveniențe care te fac să te gândești că poate nu ai ales cea mai bună variantă.
De multe ori, după ce ai ales hostingul, ți-ai făcut site-ul și-ai pornit la drum, întâmpini mici piedici care, în ciuda dimensiunilor reduse, îți cam ridică pulsul când apar. De ce? Pentru că ești nou și nu știi să evaluezi gravitatea situației. Atunci parcă îți dorești să ai pe cineva care să te liniștească. Pe cineva care să-ți spună: „Stai chill! E doar un plugin. Îi dăm un update și totul e OK„. Și îți dorești să facă asta fără să te trateze cu superioritate sau să-ți reproșeze că ar fi trebuit să știi lucrul ăla și că nu era nevoie să-l deranjezi pe el.
Ce să cauți când cauți un hosting nou?
Ei, acum că ai decis să te muți pe domeniu, trebuie să treci la treabă. Trebuie să-ți cauți hosting pentru noul site. Să aibă găzduire WordPress optimizată, să ofere servicii de transfer de pe vechiul blog. Să aibă servere care să se miște cu viteza luminii pentru că nu vrei ca cititorii tăi să aștepte o viață ca să citească.

Cauți un serviciu care să-ți ofere suport tehnic la orice oră din zi și din noapte și-n zi de sărbătoare. Cauți găzduire de la HostPrior, de exemplu. Nu vrei ca fix în Vinerea Mare să vezi că ți-e picat site-ul și că n-are cine să se ocupe de el până marți când vine lumea din liberele de Paști. Îmi aduc aminte prima dată când mi-a picat mie site-ul. Palmele au început să transpire. Inima a început să galopeze. Panica se instala în corpul meu văzând cu ochii. Și tot stresul s-a risipit în fix 3 minute și 20 de secunde. Atâta timp i-a luat băiatului de la suport să-mi spună că era un plugin care trebuia updatat. De asta ai nevoie când ești nou. De cineva care să-ți risipească urgent orice îngrijorare.
Vrei să beneficiezi de o găzduire profesională. Vrei să știi că în fiecare zi website-ul tău primește back-up extern. Dacă se întâmplă ceva cu el, nu vrei să muncești zile întregi până recuperezi tot ce s-a pierdut. Ai auzit și tu povești cu bloggeri care-au rămas fără munca de ani de zile pentru că nu aveau un back-up setat. Nu vrei să fii ca ei.
Bineînțeles, vrei și un preț corect. Iar când ești la început, nici măcar nu știi care este „prețul corect” pentru hosting. De aceea ai nevoie de profesionalism și de încredere deplină în serviciile plătite și în cei ce ți le oferă.
La final:
Articolul acesta participă la proba nr 4 din Spring Superblog 2023. Cu toate astea m-aș bucura dacă aș citi în comentarii ce criterii ați avea voi pentru alegerea hostingului. Ce-am ratat eu și-ar fi trebuit să scriu?
