Casa mea, de la shit la hit!
Casa mea, de la shit la hit!

Casa mea, de la shit la hit!

-Bună, ziua. Am venit să plătesc facturile de gaz și curent pe contul ăsta.

-Bună ziua. Ia să vedem. Dumneavoastră aveți de plătit 1283 de lei pentru gaz și 334 de lei pentru electricitate. ” Ăsta e genul de informație care te trimite acasă cu gândul la reclamele pentru medicamentele de inimă. Le țineți minte cu toții. Ani la rând am râs de „Mâțișor” care era cu mașina la spălătorie in iaz.

 Din fericire pentru mine, anul trecut am reușit performanța să elimin genul ăsta de vești proaste din viața mea. Și, pe cuvânt vă spun, mă simt mult mai bine acum! Atât de bine încăt îmi permit să mă uit la alte reclame, la alea cu vacanțe de vis și să mă apuc de planuri de concediu.

Trebuie să spun, nu a fost ușor. Totul a început după o astfel de factură, ca cea de mai sus. Deși eram proaspăt mutat în casă nouă, am constatat cu uimire ca totul mergea prost. În prima iarnă am tras un frig de-ți trecea os prin os. Centrala mergea non-stop, aerotermele duduiau și ele în dormitoare și tot nu ajungeam la o temperatură normală în casă. „E primul an de când e locuită casa. Sunt pereții reci…” îmi ziceam. Dar anul următor s-a întâmplat la fel. Așa că am luat taurul de coarne și am decis să caut soluții pentru facturile mele rușinos de mari.

Primul pas a fost solicitarea unei termoviziuni asupra clădirii. Știam deja la cine trebuia să apelez pentru verificare și pentru a intra în posesia unui certificat energetic ieftin. Prietenii mei de la Avizez mi-au făcut o vizită la birou acum câțiva ani după ce am renovat complet. După cum bănuiam, căsuța mea cea îmbucurător de ieftină, se încadra la gradul E de performanță energetică. Cu alte cuvinte, pierdeam căldura peste tot! Nici măcar un punct din casă nu era în stare să acumuleze și să păstreze temperatura în interior. Așa că în urma operațiunii de verificare a performanțelor energetice ale căsuței mele am trecut la o serie de măsuri drastice.

Creditul de nevoi personale nu s-a dovedit niciodată mai util decât atunci. Primul pas a fost înlocuirea sistemului de izolație externă cu unul mai performant, mai durabil. Cu ocazia asta am împușcat doi iepuri dintr-o lovitură și am terminat și finisajele exterioare ale casei. Ați fi spus că asta era suficient pentru a reduce facturile. Cel puțin pe cele la gaz. Daaar, nu! Centrala termică , termostatul și sistemul de distribuire a agentului termic a fost următorul pas.  Încălzirea mutată in pardoseală mi-a adus, din nou, câștig pe mai multe planuri. Spațiu în plus, consum mult mai redus de gaz, o distribuire a căldurii mai performantă și un câștig substanțial la capitolul stil. Al treilea pas a fost acela de înlocuirea ferestrelor și ușilor. Ferestre noi, moderne, cu barieră fonică și termică și uși durabile. Bine, ușile nu intrau în planul pentru sporirea performațelor energetice, dar dacă am schimbat ferestrele, era păcat să nu pun uși care să se asorteze.

Pe planul ăsta, treaba era cam terminată. Puteam să aștept liniștit venirea iernii, bucuros că nu ma voi mai simți la mine acasă ca-n Antarctica. Însă, dacă e rost de joc, păi joc să fie! Nu m-am potolit și am trecut la modificări masive și pe plan electric. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să elimin sistemul de iluminat din grădină și să pun în loc torțe micuțe cu alimentare solară. Așa am reușit să-i dau grădinii un aer mai romantic pentru nopțile călduroase de vară. Senzorii de mișcare conectați la becurile din băi și casa scării m-au scăpat de chinul gândurilor că poate am uitat lumina aprinsă pe undeva din nou. Finalul verii m-a prins instalând ultimele dispozitive menite să îmi asume un consum energetic minim. Becurile economice.

Iarna asta aveam să fiu martorul unor schimbări majore în contul meu de client al furnizorilor de gaz și electricitate. Noul certificat energetic pe care l-am primit după o a doua vizita a experților îi asigura casei mele un A cu felicitări.  La sfârșit de perioadă friguroasă, cheltuielile mele s-au redus la o treime din cele din anul trecut. Confortul însă, a atins cote extraordinare!

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblog

Și totuși, nu mă opresc aici! După ce mă întorc din concediu am de gând să redeschid acțiunea „O casă performantă”. De această dată, echipamentele electrice din casă vor ieși la pensie și vor fi înlocuite de unele noi care să consume mult mai puțin curent și care să fie mai bune. O mașină de spălat cu A+++, un frigider mai încăpător dar care consumă pe jumătate cât frigiderul meu vechi de cinsprezece ani, un televizor led mai mare și mai economic(bine, ăsta e un moft de-al meu) sunt doar câteva exemple de schimbări.

În toamnă vă aștept în vizită pe la mine la a doua petrecere de casă nouă. De data asta, o casă nouă mai veselă! O casă HIT!

                                  Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016

Lasă un răspuns