Credeți că a ascultat ceva din sfaturile mele nătângul? Normal că nu! Imediat după discuția aia a ieșit în curte și-a întors prima lopată de pământ. Uite-așa, pentru că el vrea să-și facă piscina cu mâna lui, nu să i-o facă alții. Că dacă nu-i place? Și-așa au început problemele…
Normal că omul nu știa nimic despre construcția piscinelor și nimic din ce-a făcut nu era corect. Dar te pui cu nebunul când i-a intrat ceva în cap? Normal că nu! Ești mai nebun decât el dac-o faci.
Pasul 1: Alegerea bugetului – Nu trebuie buget când am mâna de lucru de acasă și nu trebuie să cumpăr materiale.
N-a făcut nimic, dar nimic, nimicuța ca la carte! Ar fi trebuit în primul rând să-și stabilească un buget prin care să se poată decide cât de mare piscină își poate permite, cât de accesorizată, cât de performantă. A făcut el asta? Normal că nu! „Ce-ți trebuie buget când lucrezi cu mâna de lucru de acasă? Cât de mare să fie? Până obosesc de săpat. Dacă mă ține brandul, săp pânâ-n China!„
Pasul 2: Alegerea locului piscinei: Aparent, după cum bate vântul
Când și-a ales locul pentru piscină a băgat degetul în gură și-apoi l-a ridicat în aer de parcă „citea” vânturile ca-n filmele western. Și-a decretat: „Aici, lângă nuc! Să fie și-un pic de umbră!” Ce contează că sfaturile în materie de construcții piscine sunt ca la alegerea locului pentru piscină trebuie să te asiguri că nu ai vegetație în zonă? Ce contează că habar nu avea dacă în subteran erau sau nu conducte sau alte fire? El voia lângă nuc, lângă nuc a întors pământul. Băi, și-i dădusem un articol de pe Elcora Piscine să se documenteze, să știe unde-i cel mai bine de amplasat. Vax! Tot ca el…
Pasul 3: Stabilirea tipului de piscină: Unde m-o duce imaginația…
L-am întrebat ce tip de piscină vrea să construiască. Doar, ăsta e un aspect important în pașii de urmat când construiești așa ceva. Trebuie să decizi dinainte ce și cum va fi. Sunt atâtea posibilități și toate se aleg în funcție de bugete, de geografie, de preferințe, de multe criterii. Ai piscine metalice dacă bugetul e limitat, piscine din beton, dacă ai ceva mai mulți bani la dispoziție, suspendate, în forme libere, infinity, cu deversare perimetrală, practic sunt o grămadă de alegeri. Dar la el nu exista. „Las’ să săp io la v-un metru și văd io pe urmă ce iese. Mai las un pic de-aici, mai înalț de colo… o să iasă frumos, o să vezi!”
Pașii 4 și 5: Solicitarea ofertelor de preț și alegerea constructorului bazat pe oferte – Mă ofer eu să mi-o fac pe gratis! Adjudecat!
Bineînțeles că orice om întreg la minte cere oferte de la profesioniști și-și alege un costructor de piscine după ce studiază cu atenție conținutul tuturor ofertelor: costurile echipamentelor de bază, costul manoperei, echipamente opționale și caracteristicile lor, cantitățile care vor fi folosite, garanția pe care o oferă constructorul și normal, modalitățile de plată. A făcut omul meu ceva din toate astea? Sigur că da! S-a întrebat pe el cât costă, tot el și-a răspuns că e gratis și din nou, tot el, a exclamat: „LA TREABĂ!”
Pasul 6: Semnarea contractului – O țuică dată pe gât e cea mai serioasă semnătură
Da, deci după ce studiezi ofertele și alegi constructorul cel mai serios, e normal să mergi la el la sediu să stabiliți ultimele detalii și să semnați contractul. Partea cu mersul la sediu este ca să te convingi de seriozitatea constructorului, cumva. Nu vrea nimeni să bată palma, să plătească avansul și să vadă că nu mai are constructor, că și-a luat tălpășița cu bani cu tot.
A făcut omul meu așa ceva? Normal că da! A coborât în beci unde zice el că-și are sediul social, a dat cep unei butelcuțe de țuică și-a dat pe gât două păhărele. Unul pentru el clientul, altul pentru el, constructorul. Și așa a semnat el contractul de colaborare. Ce-i drept, contractul ăla a fost semnat de atâtea ori că a avut nevoie de-o nouă foaie de hârtie dacă mă înțelegeți…
Pasul 7: Proiectul tehnic – Ete, închid ochii și parc-o văd cum o s-arate! Ăsta-i proiectul meu. E-aici în cap. Dacă vreu să-l văd, închid ochii.
Când construiești o piscină, bineînțeles că unul dintre cele mai importante aspecte este să ai un proiect tehnic foarte bun, foarte precis pentru a urma planul întocmai. Ai proiectul de rezistență, proiectul pentru instalații și e foarte important să fie de profesionști dacă nu vrei neplăceri. Mai mult, e foarte important să ai proiectul tehnic făcut dacă vrei să primești autorizația de construire de la autorități din pasul următor. Proiectul tehnic al omului meu? Cu degetul arătător a indicat „cam pe unde-o să fie gaura” și apoi cu foarte multă siguranță a zis: „Am totul aici în cap. Dacă vreau să studiez proiectul, închid ochii, mă gândesc puțin la el și gata. Știu ce am de făcut.„
Pasul 8: Obținerea autorizației de construcție – Fă, Măriee! Vezi că-mi fac piscină lângă stratul de leuștean! Gata! Am primit și autorizația.
Pentru orice piscină trebuie obținută de la Primărie, pe baza documentației tehnice depuse, autorizația de construcție. E lege! Cine nu face asta, ia amendă. Fără discuții. Când l-am întrebat pe omul meu de autorizație, a ridicat o sprânceană la mine și-a zis: „Da, bă! Ai dreptate! Ar trebui să cer autorizație…” Jur că pentru o secundă am crezut că și-a revenit în fire și că o să se apuce, totuși să facă treaba ca la carte. Dar… „Fă, Măriee! Vezi că-mi fac piscină lângă stratul de leuștean!” „Fă ce vrei, numa’ lasă-mă pe mine-n pace să-mi văd de trebi!” „Gata, am primit și autorizația. La treabă!” Se pare că m-am înșelat totuși…
Pasul 9: Demararea construcției – Haida! Lopată după lopată crește piscina!
După ce vin toate aprobările de la Primărie, după ce contractul este semnat și totul pregătit, clientul trebuie să stabilească împreună cu constructorul data efectivă a începerii lucrării. O fi la fel și pentru amicul meu? Normal că nu. După ce nevasta Maria i-a aruncat un „Lasă-mă dracului în pace cu tâmpeniile tale”, prietenul meu a pus mâna pe lopată și proiectul era deja demarat.
Pasul 10: Etapele constructive ale piscinei – Lasă, mă! Cât de greu poa’ să fie? Sapi drept, cimentezi și umpli cu apă…
Etapele prin care trece construcția unei piscine sunt destul de multe și foarte precise. De la trasarea escavării, escavarea propriu-zisă, rectificarea escavării pentru că atunci când sapi mecanizat se întâmplă și imperfecțiuni, turnarea radierului, construirea pereților, montarea pieselor de recirculare în pereți, construirea căminului tehnic, aducerea în cămin de cabluri, conducte și toate „mațele” necesare funcționării corecte a piscinei și realizarea traseelor hidraulice. După toate astea, testezi presiunea din instalație înainte de a o îngropa.
Dacă ai impresia că s-a terminat treaba nu ești nici măcar pe aproape. Sunt zeci de pași de urmat în continuare până la momentul în care poți sta liniștit pe marginea piscinei cu un cocktail în mână (nu Molotov) sau să plonjezi în apa călduță. Pași pe care de unul singur nu ai cum să-i urmezi. Pur și simplu nu poți. De aceea i-am recomandat nătângului să-i cheme pe cei de la Elcora Piscine. Știi cum e: Când trebuie să schimbi o potcoavă la cal, mergi la potcovar. Când trebuie să sapi o fântână, chemi fântânarul. Iar când vrei să-ți plantezi o piscină lângă loboda nevestei, chemi profesionștii de la Elcora Piscine.
De ce? Pentru că spre deosebire de tine, ei au sute de piscine la activ construite și pe care le întrețin an după an. Știu ce fac. Nu ca prietenul meu care a văzut un tutorial pe Youtube și deja crede că știe ce are de făcut.
Ei bine, prietenul meu nu a urmat niciunul din pașii de mai sus. Iar după trei săptămâni de când a demarat mărețul proiect, când abia săpase vreo 65 de cm din adâncimea „piscinei” s-a trezit cu o vizită din partea primarului și a polițistului din comună care n-au prea fost încântați de viziunea prietenului meu și după ce i-au împușcat o amendă de toată frumusețea l-au pus și să acopere ce săpase până atunci.
Articol pentru proba nr 12 din Spring Superblog 2022, probă sponsorizată de:
Pingback:Proba 12. ElcoraPiscine.ro – Anul acesta îmi construiesc piscină