Intel Compute stick.Ce este, cum este, pentru cine este?
Intel Compute stick.Ce este, cum este, pentru cine este?

Intel Compute stick.Ce este, cum este, pentru cine este?

Salut,

     După o lungă perioadă în care mi-am ocupat timpul cu super-competiția Superblog, azi vin la voi cu un articol foarte interesant. (Cel puțin, sper că o sa fie interesant). Este vorba despre ultima mea achiziție. O noutate incă, în materie de computing. Cel mai mic calculator din lume ar spune unii. Eu spun doar cel mai mic dispozitiv de computing domestic. Se numește Intel Compute Stick și o să vi-l prezint cât mai bine în acest articol și o să încerc să fac puțină lumină pentru cei care au auzit de el, dar nu știu încă ce face.

     Eu l-am cumpărat de pe eMAG și am plătit pe el 729 de lei. img_20161222_130440

Ce este un Compute Stick?

     Acest dispozitiv de computing este practic un calculator în miniatură. Tot ce ai nevoie ca să faci un computer să funcționeze se găsește sub acea carcasă de plastic. Dispozitivul se conectează la orice monitor sau televizor care suportă conexiune tip HDMI și gata! Chiar GATA! Are doar 12 cm lungime, 4cm lățime și 1 cm grosime. Încape în buzunarul de la pantaloni și îl poți lua cu tine oriunde, atâta timp cât ai la dispoziție un televizor la care să-l conectezi.

Ce găsim sub carcasă?

     Vine echipat cu un procesor Intel Atom x5-Z8330, procesor lansat la începutul anului 2016. Ca și câteva informații tehnice despre acest procesor pot să vă spun faptul că capture2este construit pe litografie de 14nm, este quad core (4 nuclee și 4 fire de execuție), are o frecvență de bază de 1,44 GHz cu posibilitate de „burst” până la 1.92GHz. 2 MB cache și un consum de DOAR 2 watti. Grafica este asigurată de Intel HD Graphics 400, mai mult decât suficient pentru computing de bază (pentru ce a fost și creat acest dispozitiv)

     În afară de procesor, compute stick-ul vine echipat și cu o memorie RAM de 2GB DDR3 și 32 GB spațiu de stocare, eMMC. Spațiu care poate fi suplimentat datorită slotului pentru card micro SD. Pe lânngă slotul microSD dispozitivul mai are și 2 porturi USB (dintre care unul pe 3.0), un slot microUSB (pentru alimentare) și un HDMI (folosit pentru conectarea la orice televizor sau monitor care suportă acest tip de conexiune.

     De menționat este faptul că alimentarea cu energie electrică pentru acest dispozitiv se face prin mufa microUSB și este recomandat să fie folosit alimentatorul din pachet întrucât curentul provenit de la USB-ul televizorului (dacă se conectează) nu este suficient. Eu personal am conectat la mufa USB dedicată HDD-ului pentru a avea suficientă putere ca să pornească. De altfel, puteți conecta fără probleme un hard extern la unul din USB-urile stick-ului. Va funcționa perfect.capture

     Ca și conectivitate fără fir trebuie menționată conexiunea wi-fi 802.11 ac (deși pe site-ul vânzătorului se specifica faptul că este b/g/n) și conexiunea Bluetooth 4.0

     Sistemul vine cu Windows 10 preinstalat, așadar nu trebuie să vă faceți griji că veți avea cheltuieli suplimentare. În afară de o tastatură și un mouse nu mai aveți nevoie de absolut nimic.

La ce poate fi folosit?

     Eu mi-am cumpărat acest dispozitiv gândindu-mă câte kilograme aș putea salva din bagajul meu de fiecare dată când plec în concediu. Laptopul și alimentatorul trag cel puțin 2 kg (laptopul meu este un ultrabook convertibil). Dar dacă ți-ai luat laptopul, ia și hardul extern și mouse-ul și mai știu eu ce bagi în rucsacul tău atunci când te pregătești. Compute stick-ul l-ai băgat într-un buzunar și dus ești. Cablurile și restul accesoriilor pot fi îngrămădite într-un colț al geamantanului fără să deranjeze prea mult. Unde mai pui că riscul de a fi victima unei tâlhării scade vizibil atunci când ai un compute stick în loc de laptop.

     În afară de asta, consider că un compute stick este foarte util celor care se gândesc să-ți înlocuiască televizorul vechi cu unul SMART. Atunci când pleci la magazin cu gândul să-țiimg_20161222_134343 iei un smart tv, ar trebui să iei în calcul varianta unui compute stick. De ce? Pentru că un compute stick face tot ce ai vrea să faci tu pe un smart tv și ceva în plus. Gândiți-vă că aveți un televizor pe care îl transformați într-un calculator în adevăratul sens al cuvântului. Dacă la un smart tv aplicațiile, browserul și orice funcție sunt oarecum limitate de procesorul slab al televizorului, cu un Compute Stick poți face orice vrei. Te uiți la un film online, descarci un film pentru mai târziu, intri pe site-urile de socializare sau pe cele cu materiale media (gen Youtube, Seenow, HboGo etc), lucrezi documente Word sau Excel, partajezi munca ta cu alți utilizatori sau, printezi un proiect. Toate astea pot fi făcute cu ajutorul unui Compute Stick și chiar mai multe. Poți chiar să te joci.

Pro/Con

     Ca orice lucru nou apărut, toți vrem să vedem ce beneficii și ce dezavantaje avem dacă ar fi să-l cumpărăm. Ei bine, nici acest compute stick nu o să fie iertat.

PRO:

     Este un dispozitiv mult mai mic decât un laptop sau un desktop, foarte purtabil, foarte ușor

de montat și de pus în funcțiune.

img_20161222_130517

 

CON:

     Nu are o baterie internă care să-i ofere autonomie și nici un display pentru a fi utilizat pe drum. Trebuie să ai neapărat un televizor sau un monitor la îndemână.

PRO:

     Are un preț extrem de accesibil, mult mai ieftin decât un laptop value. (Modelul pe care l-am luat eu costa 729 lei)

CON:

     Comparativ cu un laptop care are minim 500GB spațiu de stocare, pentru unii ar putea fi o problemă faptul că deține doar 32GB.

     Însă, cei care s-au obișnuit cu stocarea datelor sau documentelor în cloud ar putea găsi acești 32 GB mai mult decât suficienți.

PRO:

     Surclasează în mod CATEGORIC funcția smart de pe ORICE televizor de pe piață la această oră.

CON:

     Vei utiliza o mufă HDMI în plus și o priză în plus (nu toată lumea deține un USB de 5V și un A la televizor încât să poată alimenta stick-ul cu energie direct din televizor).

     În concluzie, Intel compute stick este un dispozitiv foarte util din mai multe puncte de vedere pe care îl recomand cu căldură tuturor. Nu este doar un înlocuitor pentru laptopul pe care-l iei în concediu sau pentru smartul de pe televizor. Poate fi la fel de bine un calculator în adevăratul sens al cuvântului. Un calculator în casă. În camera copiilor sau în bucătărie, în living sau în dormitor. Intel Compute Stick este un calculator care îți poate transforma oricând televizorul într-un 2în1 adevărat.

     Voi ce credeți? Merită să-l încercați? L-ați testat? V-a plăcut? V-ar tenta să-l cumpărați? L-ați lua în calcul ca alternativă pentru cele descrise mai sus?

 

 

 

Lasă un răspuns