IQOS – experiente, intrebări și răspunsuri la un an după ce l-am încercat pentru prima dată
IQOS – experiente, intrebări și răspunsuri la un an după ce l-am încercat pentru prima dată

IQOS – experiente, intrebări și răspunsuri la un an după ce l-am încercat pentru prima dată

Hey! Am crescut băiat mare! M-am mutat pe Unaaltacucostica.ro. Dacă ți-au plăcut articolele mele aici, te aștept cu o vizită și în căsuța nouă! 

Howdie! Adică, salutare! Azi se împlinește un an de când am trecut pe IQOS. Anul trecut veneam și vă prezentam aici păreri, informații (pe care le dețineam la acel moment), vă povesteam despre experiența IQOS și câteva aspecte pro/contra. Am observat că articolul a prins foarte bine, este chiar, de departe, cel mai citit articol (la distanță colosală față de următorul – peste 35.000 de vizualizări). Așa că am decis să revin cu un nou articol la fix un an după ca să vă dau și mai multe informații pertinente despre el.

IMG_20180224_153222.jpg
Kit-urile Iqos pe care le dețin în acest moment 🙂

     Vreau să vă spun în primul rând că, din momentul în care am decis să trec exclusiv pe IQOS&Heeets, mi-am cumpărat și un al doilea Kit și, am fumat de 2 ori țigări clasice. O dată am consumat pachetul de țigări Dunhill negru pe care-l abandonasem când mi-am cumpărat primul kit (rămăsesem fără Heets și nu aveam de unde să cumpăr) și a doua oara, la fel, am uitat să cumpăr și un coleg mi-a oferit o țigară clasică. Am reușit să trag maxim 5 fumuri după care am aruncat scârbit țigara. Cam asta a fost experiența mea cu țigările clasice în ultimul an.

     Acum că am terminat cu prezentările, să trecem la treabă. Am ales cateva  dintre cele mai pertinente întrebări sau căutări care-au adus cititorii pe blogul meu, la articolul despre IQOS și voi încerca să le răspund cât mai bine.

     1. Iqos probleme – garanție

     Asta este una din cele mai des întâlnite căutări care au dus la articolul meu. Deși formulată în zeci de întrebări, toată lumea vrea să știe la ce probleme se pot aștepta când folosesc IQOS și vor informații despre garanție.

     În primul rând, trebuie să știți că în România, garanția pentru IQOS este de 1 an. În această perioadă, produsul care se demonstrează a fi defect este înlocuit gratuit de către cei de la IQOS. În prezent aceasta înlocuire se poate face atât contactându-i la nr de telefon 08000.30.333 cât și în benzinăriile OMV/Petrom. Eu, personal, am apelat la soluționarea problemei prin call-center și, după o conversație de maxim 10 minute cu unul din consultanții de acolo, în 2 zile am primit acasă, prin curier, un holder nou (pentru că ăla se defectase). Am preluat stiloul-ul nou, l-am predat pe cel defect și asta a fost. Fără bătăi de cap.

     Pentru a doua variantă, înlocuirea în rețeaua OMV/Petrom, va trebui să sunați la același call- center și după înregistrarea reclamației să vă prezentați în cel mai apropiat service center. Vă las însă, linkul aici pentru a găsi toate informațiile necesare.

     Despre problemele la care puteți să vă așteptați când treceți pe IQOS, voi menționa doar câteva, pe cele pe care nu le-am scris în primul articol sau, pe care le consider mai importante:

  • nu poate fi folosit afară dacă temperatura este foarte scăzută. Va trebui să aduci dispozitivul la o temperatură mai ridicată pentru a fuma.
  • unele rezerve Heets nu funcționează. Ca și la țigările clasice, unele rezerve par a fi defecte. Așa cum mai găseam în câte o  țigară câte-un cocoloș de tutun, la fel și la Heets-uri există posibilitatea să existe câte o rezervă cu”figuri”. Practic, tutunul din interior fiind prea dens, lamela nu pătrunde corect și îl împinge spre capătul rezervei. În acest mod, lamela nu mai încălzește tutunul și noi nu ne putem bucura de o experiență corectă. Ce e de făcut? Sunt câteva „șmecherii” pe care le putem face ca să evităm această situație. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că lamela este în permanență curățată pentru că și acesta poate fi un motiv pentru cele spuse mai sus. Apoi, putem încerca să rulăm rezerva Heets între degete înainte de a o introduce în holderul IQOS. În acest fel, tutunul se va înmuia și se va rearanja. Un alt „trick” este să pornești holderul dinainte și, după ce lamela ajunge la temperatura de utilizare să introduci rezerva. Mai sunt destule sfaturi prin care să scădeți numărul cazurilor de rezerve defecte. Nu trebuie decât să dați o căutare în vastul internet.
  • tutunul rămâne în capacul holderului când scoți rezerva. Aceasta se întâmpla fie din cauză că lamela nu a fost curățată corespunzător și s-a prins de tutun, fie pentru că nu a fost scoasă rezerva corect (de cele mai multe ori). Sfatul meu este să citiți instrucțiunile de utilizare cu mare atenție și să le urmați întocmai. Capacul holderului se ridică dupa stingerea țigării și abia apoi se îndepărtează rezerva. Curățarea hoderului se face minim o dată pe săptămână și se face cu minuțiozitate!

     2. Se poate fuma IQOS în spații închise?

     Teoretic, IQOS nu este încă reglementat legal ceea ce face ca, legal, sa nu ți se poată interzice folosirea lui în spații închise. Practic, este vorba doar de bunul simț al utilizatorului. Dacă într-o cafenea este OK să-l folosești, într-un supermarket, de exemplu, este o totală lipsă de respect față de ceilalți cumpărători, sau față de angajați să te fâțâi printre rafturi trăgând cu saț dintr-un Heets. Deci, înainte de a-l porni, întreabă înainte dacă este OK sau NU.

     3.De ce rezerva Heets are o foiță de aluminiu în interior? Este periculoasă?

     Răspunsul este simplu: foița respectivă este pusă acolo pentru a limita transferul de căldură de la lamelă, prin tutun, spre plasticul capacului holderului. Astfel, se evită înfierbântarea acestuia și, implicit, accidentele. Ca să răspund și la cea de a doua întrebare, NU! Foița de aluminiu nu prezintă un risc pentru sănătatea utilizatorului. Lamela din interiorul holderului se încălzește la aproximativ 400 de grade. Aluminiul are punctul de topire la 660, 3 °C. Asta înseamnă că, nu există un risc de a se transfera din compușii aluminiului spre tutun și, implicit în corpul uman.

     4. Cum pot încerca IQOS gratuit?

     Iqos poate fi încercat fie dacă te prezinți într-un IQOS lounge, fie în magazinele în care își desfășoară activitatea de promovare, fie căutând caravanele IQOS care se plimbă prin toate orașele (mai ales pe timp de vară). La momentul la care scriu acest articol, pe site-ul IQOS se desfășoară o astfel de campanie de testare a produsului. Tot ce trebuie să faci este să le lași câteva date personale după care un consultant de-al lor te  va căuta. Vei primi prin curier un Kit IQOS (holder+pocket charger) și 5 pachete de Heets pe care să le testezi gratuit pentru câteva zile. La sfârșitul perioadei de testare, același curier se va prezenta la ușa ta ca să preia kitul și să-l returneze celor de la IQOS. Dacă ți-a plăcut, ai posibilitatea să-l comanzi de pe același site. Repet: campania aceasta se desfășoară în acest moment, când scriu și postez acest articol. Nu știu dacă va fi disponibilă și pe viitor.

     5. Ce baterii au pocket chargerul și holderul?

     Din pură curiozitate am desfăcut pocket chargerul să văd ce are în interior. Bateria care-l alimenteaza este un Li-Ion de 2900 mAh de 3,7V și o putere de 11Wh. Vă las mai jos câteva poze cu chargerul făcut bucăți. (Nu vă speriați, am reușit să-l reasamblez și funcționeaza perfect)

Din păcate, nu am reușit să dezasamblez și stiloul așa că nu vă pot spune ce baterie îl alimentează sau ce componente are în interior. Feel free to Google it! 🙂

     6. Pot să mă las de fumat cu IQOS?

     Nu o să vă spun că puteți renunța la fumat definitiv cu IQOS. Nici ei nu pretind că ar fi un dispozitiv conceput pentru asta. Este, totuși, un produs din tutun care dăunează sănătății și creează dependență, așa cum specifică și pe pachetele de Heets.

     Însă, am auzit mărturii ale unor persoane care susțin că după un timp au renunțat definitiv la IQOS și la fumat. Eu însămi, pot spune că am reușit de-a lungul acestui an să rezist câte 4-5 zile fără să fumez (atunci când rămâneam fără Heets și nu aveam de unde să cumpăr.

     7. Este Heets by IQOS mai toxic decât țigara clasică?

     Ultimele studii apărute sunt în contradicție. Unele persoane susțin că Heets ar fi la fel de nocive, sau chiar mai nocive decât țigările clasice. Alte persoane susțin că ar fi mult mai puțin nocive. Eu nu pot să vă spun decât că prin eliminarea arderii tutunului s-a eliminat emisia mai multor compuși chimici extrem de toxici dintre care, cei mai importanți sunt gudronul, monoxidul de carbon și cianurile. Bineînțeles, asta nu înseamnă că IQOS și Heets sunt mai sănătoase decât țigările clasice.

     8. De unde știu că bateria e încărcată?

     Simplu: În momentul în care toate ledurile de pe pocket charger sunt stinse, acesta a atins nivelul maxim al bateriei și poate fi scos de la încărcat în siguranță. Același lucru și despre stilou sau holder. Atunci când ledul de încărcare s-a stins, înseamnă că acesta este gata pentru o nouă experiență.

     9. Pot fuma o rezervă Heets deja „fumată”?

     Răspunsul este: Categoric, NU!  Și, nu! Nu se poate fuma o țigară normală în locul unei rezerve Heets cu ajutorul IQOS! Mai jos vedeți cum arată o rezervă folosită, în comparație cu una nouă. (stânga, rezervă nouă, dreapta, una folosită).

IMG_20180224_152425.jpg

     Asta e tot pentru moment! Mulțumesc tuturor celor care mi-au citit articolul precedent și mi-au lăsat comentarii. Sper că veți găsi informații prețioase și în acesta.

Vă pupă Costică!

2 comentarii

  1. Pingback:5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a cumpăra un produs

Lasă un răspuns