Să le explicăm copiilor de ce-i hrănim sănătos
Să le explicăm copiilor de ce-i hrănim sănătos

Să le explicăm copiilor de ce-i hrănim sănătos

     Într-o zi de vară, pe o bancă din gară, așteptând trenul spre casă, nepoata mea și-a îndreptat privirea spre o doamnă la vreo patruzeci de ani care stătea pe o bancă ceva mai retrasă. Femeia era clar supraponderală, ocupând vizibil două locuri pe acea bancă. „De ce e doamna aia atât de grasă? E bolnavă?” m-a întrebat nepoata mea. „Nu e bolnavă, Măriuța. Doar că mănâncă foarte nesănătos. Vezi ce are în mână? Vezi punga de chipsuri și sticla de Cola de 2 litri? Vezi punga de gogoși de lângă ea? De la toate astea a ajuns să fie așa.”  „Eu n-o să mănânc niciodată chipsuri și gogoși și n-o să beau niciodată Cola! Nu vreau să fiu ca doamna aia! E rușinos!

Aceasta a fost prima întâlnire a unui copil de patru ani cu efectele alimentației nesănătoase. E drept, la vârsta aia primul gând a fost legat de rușinea aspectului fizic, dar după câteva explicații a înțeles că urmările acestui tip de alimentație nu sunt doar de natură estetică ci, mai important, afectează sănătatea individului.

Din păcate, în România puțini părinți au răbdarea și conștiința să stea de vorbă cu copiii și să le explice de ce au nevoie de o alimentație corectă, sănătoasă. Mulți îi oferă și susțin o nutriție corectă, dar neexplicându-le copiilor de ce este necesar să consume alimentele sănătoase, riscă să cadă în cealaltă extremă unde, în momentele în care scapă de sub supravegherea adultului, copilul se aruncă pradă alimentației de tip fast-food (sau junk food, cum zic americanii). Nu este suficient să îi asiguri copilului alimente de calitate, sănătoase, naturale. Este imperios necesar să-i și explici motivele pentru care el are în ghiozdănel un fruct pentru pauza de masă, când colegul lui scoate un big mac sau un tasty mc-chicken.

Nu este ușor să-ți ții copilul pe o alimentație sănătoasă, dar nu este nici imposibil. Dacă vă amintiți, la începutul anilor 90, până-n 2000, chiar, vedeam copii cu probleme de supraponderabilitate doar în Statele Unite și de fiecare dată strâns legate de imaginile cu acei copii erau imaginile marilor fast-food uri de la ei. Ei bine, în ultimii ani au apărut și la noi aceste probleme. Și nu doar că au apărut, dar au luat amploare, copiii grăsuți făcând astăzi, practic, parte din landscape-ul normal al țării noastre.

     Cu toate astea, astăzi, mai mult ca oricând, părinții au șansa să reia lupta împotriva mâncării nesănătoase având de partea lor nu doar magazine specializate în produse naturale. Astăzi, din ce în ce mai mulți retaileri au înțeles că este timpul să ia atitudine și să lupte cot la cot cu oamenii pentru o viață sănătoasă. Acțiuni concrete pentru susținerea alimentației sănătoase au fost inițiate de către multe lanțuri de hipermarketuri, de către magazine specializate, medici nutriționiști și asociații care se ocupă de problema mâncărurilor nesănătoase. Acum, mai mult ca oricând părinții pot să le arate copiilor că o masă sănătoasă nu esteo pedeapsă, ori o lipsă de afecțiune ori de bani, așa cum cred unii din ei. Acum pot vedea că până și la supermarketul de la care-și cumpăra până mai ieri biscuiții sau chipsurile preferate e plin de mesaje în care sunt îndemnați să treacă pe o alimentație sănătoasă.

De exemplu, data viitoare când mergeți cu cei mici la cumpărături și întind mâna la raftmiere-de-manuka-kf12-raw-250gr după sticla de suc preferată, convingeți-i să încerce ceva nou. Mergeți în raionul de fructe, luați sau lăsați-le libertatea să-ți aleagă singuri un mix de fructe și, ajunși acasă preparați-le un smoothie din fructele respective. Pentru îndulcire, puteți folosi câteva linguri de miere de manuka. Este un îndulcitor natural cu proprietăți antioxidante și nu numai. Vă garantez că se vor îndrăgosti de el și-și vor face un obicei din a vă cere un „smothie de ăla bun!”.

Copiii sunt înnebuniți după paste, e cunoscut. Nu există copil pe lumea asta căruia să nu-i tresare inima de fericire atunci când aud că la masă se servesc paste. Făceți-vă un obicei din a cumpăra paste integrale din secară sau chiar din ovăz. Le găsiți la fel, în mai toate hipermarketurile și pe site-urile de specialitate. Gătite cu sosuri făcute în casă din ingrediente naturale, sau pur și simplu cu legume fierte, vor fi un deliciu pentru copii. Nu mai spun de efectele benefice pe care le au pastele pentru sănătatea noastră având un conținut ridicat de fibre și un indice glicemic redus.

     Dragi părinți, sănătatea copiilor voștri stă în mâinile voastre, dar rețineți! Nu este suficient să-i hrănim sănătos! Ca să ne asigurăm că vor continua pe drumul alimentației sănătoase trebuie să discutăm cu ei, să le povestim, să le explicăm alegerile noastre și să le explicăm nu doar necesitatea consumului alimentelor naturale ci și efectele negative ale consumului de produse nesănătoase. Pentru că doar așa vă veți asigura că în momentul în care se vor trezi pe cont propriu, vor continua pe drumul pe care i-ați călăuzit încă de la început și nu vor alerga în primul fast-food!

     Vă povesteam la început despre nepoata mea care, la vârsta de patru ani a văzut o femeie foarte grasă mâncând chipsuri și gogoși și savurând o sticlă babană de Cola. Ei bine, vă pot spune că și acum, la 11-12 ani după acel moment, copila nu se atinge de genul ăsta de alimente, de fiecare dată revenindu-i în minte imaginea acelei femei. Asta înseamnă puterea exemplului și explicațiile oferite pe înțelesul copiilor.

 

 Articol pentru proba nr 14 din SuperBlog 2018, proba sponsorizată de Sano Vita.

Un comentariu

  1. Pingback:Proba 14. Pledoarie pentru sănătate

Lasă un răspuns