Ați fost vreodată în situația să fi făcut un împrumut la bancă iar după ceva timp să realizați că ați luat țeapă, că ați fi putut alege o altă ofertă mult mai bună, cu o dobândă mai rentabilă sau cu un plafon mai mare? Eu da! La primul credit bancar pe care l-am făcut după ce m-am angajat am avut o dobândă de peste 13 % pe an! Asta în condițiile în care banca la care îmi primeam salariul mi-ar fi oferit fără probleme minim 10% la vremea aia. Vorbesc de acum 8-9 ani când am făcut primul pas în lumea asta a „împrumutătorilor” de la bănci.
V-ați întrebat, poate, cum de am reușit să mi-o iau atât de grav, mai ales că tocmai banca la care-mi încasez salariu avea o ofertă cu mult mai bună decât cea pe care-am contractat-o. Răspunsul e simplu: n-am avut pe nimei care să mă sfătuiască. Nu am avut pe nimeni care să mă ghideze, să-mi compare ofertele și să-mi spună care este cea mai bună. M-am dus „după ureche” la prima bancă la care am văzut o reclamă atractivă și în doi timpi și trei mișcări am ieșit de acolo dator pe cinci ani.
Și pun pariu că asta-i povestea multor tineri la prima experiență cu o bancă. De ce? Pentru că nu au avut lângă ei pe cineva care să-i învețe, să-i ghideze, să verifice pentru ei care sunt ofertele pieței și să-i ajute s-o aleagă pe cea mai bună. Nu! Ei, ca și mine, s-au aruncat înainte în neștiință și au regretat ulterior pentru că nici nu știau, nici nu concepeau că ar putea exista o asemenea persoană care să le vină în ajutor.
Să explic ideea pe care încerc s-o promovez aici pentru că altfel o să spuneți că sunt fumat: La ora actuală există în România o companie de brokeraj bancar care intermediază pentru clienți credite bancare sau non-bancare. (adică alea de la IFN-uri). Ce fac brokerii ăștia? Păi studiază piața pentru clienți și-i consiliază pentru a se asigura că aceștia contractează cel mai bun credit cu cea mai bună ofertă pentru ei. Compania a fost înființată în 2007 și se numește AVBS Credit. Fondatorul ei, Valentin Anghel, a pornit la drum tocmai observând că există această lipsă acută de informare în partea clienților. Așa că prin AVBS, această companie de brokeraj bancar ei vin în ajutor.
Cine este Valentin Anghel? Păi v-am zis mai sus deja. Este fondatorul și CEO-ul AVBS Credit. În 2007, când a descoperit această nișă neexplorată, a brokerajului bancar, a părăsit un job foarte bun în domeniul notarial pentru a-și pune în aplicare ideea. Folosindu-și toate cunoștințele acumulate lucrând într-un birou notarial și punându-și toată încrederea în visul lui și-a pus la bătaie toate economiile pentru a pune pe picioare ceea ce astăzi se este franciza AVBS Credit. După încercări drastice cum a fost criza economică din 2008, Valentin nu s-a lăsat pradă tentaței de a renunța. Și-a susținut afacerea cu toate eforturile pe care le putea depune și într-un final s-a demonstrat că încrezându-se în visul și instinctul său a procedat cel mai bine.
De ce vă povestesc despre el? Pentru că Valentin pe lângă funcțiile deținute în compania sa este și membru în Consiliul Director al Asociației Române a Brokerilor de Credite și de curând și imaginea brokerilor de credite în România. Iar în rândurile ce urmează veți afla niște informații despre afacerea pe care o conduce și despre utilitatea ei chiar de la el. Bine, din răspunsurile pe care Valentin le-a acordat în timpul unui interviu despre el și despre AVBS. Și dacă veți dori să aflați și mai multe informații despre Valentin și AVBS, puteți oricând să-i vizitați canalul de Youtube unde veți ajunge să-l cunoașteți pe OMUL Valentin Anghel.
Iar dacă vă gândiți de ce v-ar interesa povestea de viață a unui om și a afacerii lui, vă spun un lucru: Oricând prefer să ajung să cunosc partea umană a persoanei cu care lucrez, iar într-o bancă, de exemplu nu ajungi niciodată la acel nivel. Într-o bancă se păstrează acea răceală, acea relație strict profesională în care ofițerul de credite îți vinde un produs iar tu îl plătești. Cunoscându-l pe omul din spatele acestei companii capeți încrederea că ești pe mâini bune și că poți, cu toată inima să-l lași să-ți arate drumul.
O să spuneți „Duuu-te, bă! Că n-are cum! brokeri bancari care să-mi găsească mie cea mai bună ofertă la bănci? Păi chiar și dacă ar exista ăștia, în primul rând te-ar taxa de să te usture și în al doilea rând ar fi pe combinații cu băncile să bage pe gât clienților toate produsele pe care nu reușesc să le vândă!”
Și vă dau cuvântul meu că n-ați putea fi mai departe de adevăr dacă ați spune așa ceva. În primul rând consultanța este absolut gratuită. Adică, nu este gratuită. Se plătește. Doar că nu de către client ci de către bancă. Concret, atunci când clientul vine la AVBS, brokerul îi caută cea mai bună ofertă în funcție de necesități, îl ajută să completeze dosarul de împrumut și îi stă alături până la semnarea contractului. Practic, până când clientul se vede cu banii în pungă. Iar după semnarea contractului, brokerul își primește comisionul pentru munca depusă din partea băncii. În sensul ăsta AVBS au contracte cu zeci de bănci și IFN-uri din România.
O să spuneți că n-ați putea ajunge să aveți încredere într-un broker de ăsta, de credite bancare. Să știți că și ei sunt conștienți de reticențele de care se pot izbi. Uitați, de exemplu, ce zicea Valentin Anghel, fondatorul AVBS într-un interviu, despre persoanele care ar putea fi retincente la un asemenea serviciu: „Fiecare dintre oameni vin cu preconcepții al lor, însă important este, tot prin comunicare, să îi arăți omului că nu este tocmai direcția potrivită aia pe care o vrea el iar el poate să decidă[…]” Deci omul zice foarte cinstit: tot ce poate face brokerul este să vă indice, să vă arate direcția pe care el crede că trebuie s-o alegeți. Însă, de la început până la sfârșit, decizia vă aparține. Dacă nu sunteți pe deplin convinși că sfatul primit este cel mai bun, puteți alege după cum credeți voi de cuviință. Nu se întâmplă nimic. Nu se supără nimeni și nu vă taxează nimeni cu nimic. Nici dacă mergeți pe mâna brokerului și semnați cu banca urmându-i sfatul nu o să plătiți.
Înainte să spuneți că nu aveți nevoie de un om care să vă spună de la ce bancă să vă faceți creditul ipotecar, amintiți-vă primele rânduri ale acestui articol și apoi gândiți-vă: dar dacă un om ca ăsta ar putea face diferența între o rată de 1000 de lei cu o dobândă variabilă care ar putea ajunge să vă coste chiar și mai mult și o rată de 950, o dobândă fixă, niște costuri clare și sigure din prima până-n ultima zi de contract? Asta la aceeași sumă și pe aceeași perioadă în ambele cazuri. Și toate astea gratuit. Fără să scoateți din buzunar un singur leu. Nimeni nu poate spune că nu l-ar tenta să economisească cincizeci de lei pe lună (minimum) doar având încredere într-un broker care a studiat înainte pentru client toate ofertele posibile.
Și acum, că tot v-am zis de încredere, presupunând că ați căpătat-o și ați decis să vă lăsați pe mâna unui broker, probabil vă întrebați cum ar decurge o asemenea operațiune. De unde începe treaba brokerului și unde se termină. EI bine, în același interviu Valentin Anghel a dat răspunsul. Și zice cam așa? „Ne implicăm în tot procesul. […] Cu siguranță este mult mai ușor pentru client și da, dureaza și mai puțin. Noi ne ocupăm de tot procesul până când stabilim semnarea efectivă a contractului și atunci clientul se duce la bancă, semnează și primește banii.”
Bine, dar totuși, ce beneficii vă poate aduce brokerul ăla? În afară de faptul că vă poate spune care ofertă este mai bună? Unii vor fi tentați să spună că au timp să studieze singuri ofertele bancare și că n-au nevoie de un intermediar. Corect! Dar nu toată lumea are acea educație financiară minimală. Ce vor face acele persoane când se vor trezi în fața unor termeni pe care nu-i înțeleg și nu vor ști ce să aleagă? Ce vor face acei oameni când vor fi refuzați de una, două, trei bănci la rând fără să știe măcar motivul pentru care nu li se finanțează creditul?
„În momentul în care clientul se duce el singur și analizează produsele financiare oferite de fiecare bancă în parte sunt foarte multe detalii pe care el ar trebui să le cunoască.” zicea Valentin Anghel într-un alt interviu. „ca și cum clientul s-ar apuca să studieze în amănunt astfel încât el să știe care este cea mai bună ofertă și dacă el va fi finanțat de către acea bancă prin oferta respectivă. Fiecare bancă și-a segmentat cumva piața și, de exemplu, medicii sunt targetati de o anumită bancă. Un medic, dacă merge la o bancă și nu este în targetul ei sau la trei bănci și nu este în targetul lor, s-ar putea să nu primească credit.”
În această situație, brokerul intervine el știind deja care sunt clienții țintă ai fiecărei bănci, putând astfel să recomande clientului ofertele numai de la băncile la care știe cu siguranță că ar putea primi finanțarea dorită.
Acum înțelegeți de ce v-am povestit atâtea despre omul Valentin Anghel în articolul ăsta? Atunci când ajungi să cunoști câteva lucruri despre omul cu care o să lucrezi, ai tendința să îi acorzi mai multă atenție, mai multă încredere să ai răbdare cu el pentru că știi în sinea ta că dinaintea ta este un om nu robotul unei bănci. Eu vă invit cu drag să căutați și mai multe informații despre Valentin. Fie pe pagina de Facebook, fie să-i urmăriți clipurile de pe canalul de Youtube, sau poate vreți să-l urmăriți pe LinkedIn. Nu strică niciodată să asculți părerea unui om ca el.
Articol pentru proba nr 4 din SuperBlog, probă sponsorizată de
Pingback:Proba 4. “Am o singură direcție în viață: ÎNAINTE!”
Îți mulțumesc pentru faptul că ai adus puțină lumină în brokerajul bancar!
Mult succes!
Multumesc si eu pentru vizita, Valentin si pentru ca te-ai implicat pentru noi in competitia Superblog! A fost o proba foarte interesanta, complet diferita de orice am experimentat pana acum in aceasta competitie!