Cu toții mergem la cumpărături din când în când. Și cu toții schimbăm periodic electronicele sau electrocasnicele din casă fie pentru că s-au defectat, fie pentru că vrem să le înlocuim cu unele mai performante.
Printre toate specificațiile tehnice pe care le căutăm atunci când alegem un electronic/electrocasnic nou, probabil cel mai comun este consumul de energie electrică. Tendința este, nu-i așa, să alegem produse care au un consum cât mai redus de energie electrică. Pentru asta vânzătorii ne vin în întâmpinare cu etichetele energetice pe care le găsim lipite pe produse în magazine.
Ce este o etichetă energetică?
Eticheta energetică este, dacă vreți, un „buletin” tehnic în care se găsesc mai multe informații despre produs dintre care amintesc nivelul de zgomot, capacitatea de stocare (în cazul aparatelor frigorifice), capacitatea maximă de spălare (la mașinile de spălat) și diagonala (în cazul televizoarelor), însă cea mai importantă informație pe care o regăsim pe această etichetă este consumul energetic și clasa de consum în care se situează produsul în cauză.
În funcție de consumul energetic, produsele sunt clasificate de la A la G, A fiind treapta cea mai eficientă din punct de vedere energetic iar la polul opus, avem G, treapta care reprezintă produsele cel mai puțin eficiente.
Însă, deoarece tehnologia avansează într-un ritm absolut amețitor, s-a ajuns la situația în care clasa A nu mai reprezintă de mult cea mai înaltă treaptă a eficienței energetice. Din acest motiv, producătorii au fost nevoiți să adauge noi simboluri pe eticheta energetică pentru a informa corect clienții. Astfel s-a ajuns ca produsele să aibă clasa de eficiență A+++ (da, cu trei de plus) aceasta fiind în momentul actual cea mai înaltă treaptă pe care se pot clasa produsele.
Aceste schimbări au dus la decizia Comisiei Europene de a se aduce modificări majore etichetelor energetice pentru o mai bună reprezentare a specificațiilor și pentru o mai bună informare a consumatorilor. Astfel că, de la 1 martie 2021 clienții vor vedea la raft la produsele electronice și electrocasnice un alt tip de etichetă energetică. Din păcate, acest nou tip de etichetă îi vor induce în eroare cel puțin la început și o să vă explic de ce.
Deoarece așa cum v-am zis mai sus, etichetele au ajuns să aibă litere câte trei de plus (+++) în dreptul lor pentru a determina clasa de eficiență, eticheta va fi modificată astfel încât produsele să fie reprezentate din nou pe acea scală de la A la G, fără alte semne. Însă pe lângă această scală vom vedea și o serie de alte modificări pe aceste etichete pe care le voi prezenta, pe scurt, mai târziu.
Mai întâi, trebuie să știți că produsele care vor beneficia de noile etichete energetice sunt:
- Mașinile de spălat vase
- Mașinile de spalat rufe și mașinile de uscat rufe
- Aparatele frigorifice (frigidere, lăzi frigorifice, congelatoare, vitrine de vinuri)
- Lămpile
- Afișajele electronice, inclusiv televizoarele, monitoarele și afișajele digitale cu rol de semnalizare
Va apărea și un nou grup de produse distincte care vor fi etichetate și anume „aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă” sau cu alte cuvinte, frigiderele de uz comercial.
Ce modificări aduc noile etichete energetice?
Vă spuneam că, în afară de repoziționarea produselor pe scala de la A la G etichetele vor avea o grămadă de alte modificări. Să le luăm pe rând. Noutatea absolută este apariția pe toate aceste etichete a unui cod QR care, după scanare, va duce consumatorul către un site al Comisiei Europene în care sunt explicate toate modificările aduse. Informațiile sunt în limba engleză, dar pentru mulți aceasta nu este o problemă.
Mașina de spălat vase
Consumul electric al mașinii de spălat vase va fi exprimat în kWh/100 cicluri. Adică, în kilowatt-oră consumați într-o sută de cicluri de spălare. Acest consum va fi calculat pentru programul ” Eco”, la fel cum este calculat ‘și în prezent.
Numărul standard de tacâmuri la programul „Eco” este una din informațiile pe care le regăsim pe eticheta nouă, aceasta regăsindu-se și pe cea veche.
Vom regăsi pe această etichetă ca noutate, durata programului „Eco”, iar nivelul de zgomot va fi exprimat ca și până acum în dB, dar va fi încadrat și într-o clasă de zgomot, de la A la D.
Mașinile de spălat rufe și mașinile de uscat rufe
Marea schimbare la aceasta categorie de produs este că toate calculele se vor face la programul „Eco 40-60” acest program fiind considerat cel mai eficient din combinația consum energie-apă.
Ca și la mașinile de spălat vase, consumul va fi exprimat în kWh/100 cicluri, tot pentru programul Eco „40-60”.
Consumul de apă care pe eticheta veche era exprimat în litri pe an, va fi exprimat începând din martie în litri/ciclu de funcționare luându-se în calcul același program ” Eco 40-60″.
Apariție nouă pe fișa energetică este eficiența mașinii la stoarcere (centrifugare) care va fi reprezentată pe o scală de la A la G.
O a doua apariție nouă este, ca și la mașinile de vase, durata programului la care se raportează toate calculele, adică „Eco 40-60”.
Nivelul de zgomot la centrifugare va fi exprimat tot în dB și tot pe o scală de la A la D ca la mașinile de vase.
Mașinile de spălat rufe cu uscător vor avea afișate pe etichete două scale de la A la G, una pentru ciclul complet spălare-uscare, și una pentru ciclul de spălare.
Secțiunea dedicată ciclului complet va conține informații despre eficiența energetică pe un ciclu complet (spălare+uscare), consum ponderat de energie la 100 de cicluri de spălare, capacitatea maximă de încărcare la program complet, consum de apă pentru ciclu complet de spălare+uscare și durata programului complet de spălare+uscare la care s-au făcut calculele.
Aparatele frigorifice
La aparatele frigorifice, înafară de noua asociere pe scala energetică, nu vom vedea mari diferențe. Cu toate acestea, modul de determinare a clasei energetice este puțin diferit.Vor fi luate în calcul tipul aparatului, principiul de funcționare, temperatura camerei, numărul și dimensiunile rafturilor/compartimentelor din aparatul frigorific.
Consumul va fi exprimat ca și până acum în kWh/an și vom vedea în continuare pe această etichetă informații despre volumul total al tuturor compartimentelor, și nivelul de zgomot. Un lucru pe care l-am observat, există o diferență între capacitatea congelatorului exprimată pe eticheta veche și capacitatea congelatorului de pe eticheta nouă. Adică, pe eticheta nouă vor apărea câțiva litri în plus. Explicația vagă pe care am primit-o (neoficial) este că s-au schimbat modurile în care se fac măsurătorile. Nu am înțeles despre ce este vorba, așa cum am primit informația așa v-o dau și vouă.
La vitrinele de vinuri nu vom observa de asemenea nicio schimbare. Consumul va fi exprimat tot în kWh/an, vom vedea pe etichetă numărul de sticle maxim care pot fi depozitate în vitrină și vom vedea clasa de eficiență la zgomot, exprimată în dB, dar și pe o scală de la A la D.
Lămpile
Aceste produse vor fi reprezentate pe etichetele energetice noi în mare parte la fel ca și până acum. Consumul va fi exprimat în kWh/1000 ore de funcționare. Nici nu văd ce alte informații ar mai putea adăuga pe eticheta energetică a unui bec. Probabil ar fi fost un lucru bun dacă s-ar fi regăsit și tipul de lumină (caldă sau rece) ori eficiența exprimată în lumeni.
*o mică mențiune ar fi că pentru lămpi noile etichete vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2021.
Afișajele electronice – televizoarele/monitoarele
*sursă foto: pixabay
Noutatea la televizoare va fi că eticheta va afișa eficiența televizorului atunci când afișează conținut în HDR. S-a luat această decizie deoarece se consideră că în timpul redării conținutului HDR consumul de energie poate fi până la dublu față de cel normal. Această informație va apărea pe etichetă pe o scală de la A la G.
Alte informații de pe eticheta nouă: diagonala (exprimată în centimetri și inch) și informații despre rezoluție: numărul de pixeli pe orizontală vs nr de pixeli pe verticală.
Consumul de energie electrică va fi exprimat în kWh/1000 ore de funcționare (în comparație cu vechiul sistem care lua în calcul consumul anual, calculat la o utilizare de 4 ore zilnic. Este, de departe, un mod mult mai corect de a afișa consumul de energie electrică deoarece în majoritatea cazurilor consumatorii petrec mult mai mult de patru ore în fața televizorului în fiecare zi, lucru care îngreuna efectuarea unui calcul corect, bazat punctual pe obiceiul clientului.
Cam acestea sunt modificările pe care le aduce noua etichetă energetică de la 1 martie 2021. În principiu modificările aduse vor ușura procesul de decizie în achiziționarea unui electronic/electrocasnic nou și vor face loc unor noi categorii de produse, mai performante decât cele existente. Unii producători au început deja procesul de înlocuire al etichetelor energetice.
De aceea, dacă sunteți în căutare de produse electronice/electrocasnice din categoriile menționate mai sus, până la 1 martie 2021 veți găsi în interiorul produselor atât etichetele vechi cât și cele noi. Acestea vor circula împreună o perioadă pentru a ușura tranziția, urmând ca la scurt timp eticheta veche să fie eliminată definitiv.