Și anul ăsta sunt blogger partener SFR!
‘ello! V-am spus deja că între 6 și 10 iunie se întâmplă la Iași a IX-a ediție din Festivalul Serile Filmului Românesc, nu? V-am spus și că, la fel ca în fiecare an, vor avea un invitat de onoare, anul acesta în persoana lui Victor Rebengiuc, actor de teatru și de film, dar nu numai. Ce nu v-am spus este că și anul acesta am primit cu drag invitația de a participa la Festival în calitatea de blogger partener. Asta înseamnă că voi putea afla pentru voi cele mai noi informații, voi putea fi prezent la toate activitățile și voi putea să vă povestesc totul „first hand”.
Invitatul de onoare, Victor Rebengiuc a ales filmele și rolurile vieții pentru SFR!
Anul acesta actorul Victor Rebengiuc a împlinit vârsta de 85 de ani iar organizatorii SFR au găsit cea mai frumoasă metodă de a-l sărbători: O întreagă ediție Serile Filmului Românesc dedicată lui. Pentru aceasta dumnealui, împreună cu Ambasadorul SFR, distinsa doamnă Irina-Margareta Nistor, a făcut o selecție de 5 din cele mai importante filme în care a jucat și care au adus o contribuție importantă filmului românesc și pe care noi le vom vedea împreună cu ei în Țara Filmului Răsare.
Ilie Moromete deschide SFR 2018!
Deschiderea Festivalului va fi marcată de proiecția filmului Moromeții (1988) în care Victor Rebengiuc a jucat rolul personajului Ilie Moromete. Filmul a fost premiat cu mai multe distincții dintre care „Marele premiu pentru filme artistice de lung metraj” dar și „Premiul pentru interpretare masculină” primit chiar de Victor Rebengiuc pentru rolul lui Ilie Moromete. Interesant de știut este că filmul a fost vizionat în cinematografe de la lansare și până acum de peste 2.2 milioane de spectatori. Un alt lucru interesant de știut este faptul că anul trecut în septembrie (după 30 de ani) au început filmările pentru continuarea poveștii în Moromeții 2. Așteptăm cu drag!
Următorul film pe care-l vom vedea (sau revedea) la SFR avându-l ca protagonist pe invitatul de anul acesta este Pădurea Spânzuraților (1965). Aici actorul a jucat rolul lui Apostol Bologa. Filmul s-a bucurat de multe distincții, fiind chiar primul film românesc care s-a bucurat de recunoaștere internațională (Première Oeuvre- Cannes 1966).
Celelalte filme pe care le vom vedea la recomandarea marelui actor vor fi De ce trag clopotele, Mitică (1981), film interzis la ordinul lui Nicolae Ceaușescu și difuzat abia după anul 1990, drama psihologică Faleza de nisip (1983), o adaptare după romanul „Zile de nisip” de Bujor Nedelcovici, film care, la scurt timp după premieră, (31 ianuarie 1983) a fost a fost retras datorită criticilor Președintelui și Medalia de onoare (2009), film pentru care Victor Rebengiuc a primit distincția pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, la ediția a cincea a Galei Premiilor Gopo.
Câteva cuvinte ale Irinei-Margareta Nistor despre Victor Rebengiuc:
„Magistralul Victor Rebengiuc, un actor atemporal și atât de diferit în rolurile în care îl veți vedea, la SFR, încât vi se va părea că în el sălășluiesc mai mulți oameni: de la Apostol Bologa, militarul dilematic, la caragialescul Pampon din De ce trag clopotele, Mitică?, el devinechint esența țăranului român în Moromeții și pe contre-emploi, un tip total lipsit de caracter în Medalia de onoare, plus un doctor de un orgoliu ucigător în Faleze de nisip! Surpriza absolută: prezența din avanpremieră Charleston, în oglindă cu scena Cinei cea de taină din Pădurea spânzuraților: un dialog perfect al surzilor, al non-comunicării, care-l transformă într-un maestru al umorului de cea mai fină calitate!”
Nu poți să nu vii la film când oameni importanți ca Irina-Margareta Nistor vorbesc atât de frumos despre invitatul special, nu?
Cine sunt SFR și cum au ajuns astăzi la ediția cu numărul IX:
Serile Filmului Românesc este un Festival de film inițiat de Asociața Studenților Jurnaliști din Iași cu scopul de a atrage atenția asupra situației grave în care se afla la acel moment cinematografia românească. Festivalul a dezvoltat de-a lungul timpului parteneriate, inițiative culturale și alte proiecte dedicate filmului românesc. Fiind singurul Festival de acest profil din România la vremea lansării, dedicat exclusiv filmului românesc, a reușit de-a lungul timpului să devină un important eveniment și să transforme în fiecare an, pentru câteva zile Iașiul într-un pol al cinematografiei românești.
Echipa SFR despre SFR:
„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.”
Iată câteva motive bune să veniți și anul ăsta la SFR. Aveți parte de un invitat extraordinar, de filme pe măsură și de o atmosferă minunată creată de o echipă tânără, frumoasă și entuziastă. Tot ce pot să mai spun este că vă aștept #lafilmcutotorașul!
Felicitări pentru acreditare! Tare mi-aș dori să fie Iașul mai aproape, să vin și eeeu! 😀 Dar o să urmăresc topicul ăsta pe-aici și pe Facebook. Spor acoloșa! ^_^
Mersii! Pai, e-aproape bre! 406 km „dăcât”! Ia-l pe IEmil de-o aripă și veniți că și el tot amenință de anul trecut că vine :))