Ăi băieț, mă scuzați dacă inoportunez, dar vreau să scap de scandalul din casă. De trei ore Costică zbiară la copchiii lui și-i ceartă că n-au grijă de hainele lor. El. Tocmai el. A început cu texte de-alea cu „știți câți bani dau eu pe detergenți și pe curent?” sau „Blugii ăștia m-au costat jumătate de salariu!” și alte porcării de-astea fără sens.
Ce știe el despre întreținerea hainelor? Tocmai el care poartă o pereche de jeanși până iese din ei ca să-și cumpere o alta? Ar trebui să-l învăț eu cum e cu cârpăraia. La câte am cumpărat la viața mea sunt expert. Haine bărbătești, haine pentru doamne, de toate felurile. Despre toate știu o grămadă de lucruri.
Păi, dacă vrea, îi dă tata Volodia câteva sfaturi bune. Dacă mă ascultă o să poată să-și cumpere și el pulovere Tommy Hilfiger ori chiar cămăși, așa cum visează de ani de zile.
Ca să se bucure de ele măcar până le trece moda, dacă nu chiar și mai mult, în primul rând zgârcitul ăsta ar trebui să se gândească să-și facă o garderobă mai acătării. Păi la banii lui tot obișnuit ca pe vremea când era un pârlit este. O pereche de blugi, un tricou, o bluză, o încălțăminte sport, o geacă, mă mir că la chiloți și la șosete nu e la fel. De alea are, Slavă Domnului. Așa ai grijă de haine. Având mai multe pe care să le îmbraci pe rând. Cu cât îmbraci o haină mai rar, cu atât o să pară nouă mai mult timp.
Apoi, o să-l învăț pe nătărău să folosească și mașina aia de spălat cum trebuie. A dat ca boierul mii de lei pe cea mai șucară mașină de spălat cu o mie de funcții și programe, cu spălare cu aburi sau cu bule, cuvă care protejează țesătura și programe speciale pentru colorate ori pături sau articole sportive, pentru ca el să spele în permanență la programul scurt, de 30 de minute. Nu contează ce bagă în mașină, aruncă detergentul, selectează programul scurt și are pretenția să-i fie spălate hainele și bine și să fie și întreținute… Trebuie să-l învăț să citească manualul de instrucțiuni al mașinii și etichetele hainelor și să pună în aplicare tot ce învață de acolo. Să nu-l mai prind că-și spală cardiganul pe care nici măcar nu știe cum să-l asorteze la alte haine, la programul de 30 de minute. Păi dacă pe etichetă scrie spălare la 30 de grade și să nu se stoarcă după spălare, apăi așa să facă!
Dacă tot încep proiectul ăsta să fac om din el, ar trebui să-l învăț și să scoată periodic hainele din dulap la aerisit pe balcon ca să mai schimbe aerul din ele. Așa, trebuie să le împrospăteze prin spălare mai rar. Mamaia Katarina obișnuia să pună în șifonier printre haine coajă uscată de portocală și de lămâie. Zicea ea că alungă moliile și că parfumează rufele. O să-i spun și lui Costică secretul ăsta. Știu că acum găsești pe toate drumurile balsamuri de toate națiile pentru haine cu arome nemaiîntâlnite, nemaipomenite, dar uneori, rezultatele mari se obțin și făcând lucruri mici.
Și dacă n-o înțelege Costică al meu să pună mâna să învețe să-și întrețină bulendrele lui înainte să ridice pretenții de-astea de la copilași, am eu grijă să le povestesc puștanilor cum avea ta-su grijă de haine când era de vârsta lor.
Articol pentru proba nr 9 din SuperBlog 2020, probă sponsorizată de
Answear
Pingback:Proba 9. Secrete pentru îngrijirea hainelor și a încălțămintei