Cu Volodia despre cărți pentru copii
Cu Volodia despre cărți pentru copii

Cu Volodia despre cărți pentru copii

-Băi, Costică! Tu i-ai dat plodului ăsta minunăția asta de carte s-o citească?

-Normal că eu! Doar nu a luat-o singur din bibliotecă!

-Băi, nebunule! Ce-a fost în capul tău? Vrei să-i strici copilăria? Te răzbuni pe el, îl pedepsești sau care-i faza de i-ai dat să citească așa ceva? Bă, tu nu vezi că în cartea asta nu găsești nimic interesant? Mă plictisește pe mine, dapăi pe un biet copil. Dacă vrei să-i stârnești interesul, da-i ceva mai ușor, mai interactic, mai cu poze… Dă-i cărți pentru copii, nu nebuniile pe care le consideri tu pentru vârsta lui.

-Eu chiar nu văd unde-i problema, Volodie. Eu m-am apucat de citit când eram mai tânăr decât el. Iar prima carte pe care-am citit-o eu n-avea nici măcar poză pe copertă. Era o cărticică pe care-o găsisem prin casă. Surorile mele o foloseau sub unul din picioarele mesei, să nu se mai miște. Îmi aduc și acum aminte titlul: Mateiaș, gâscarul. Și m-a captivat! M-am îndrăgostit de carte și de citit din primele rânduri.

-Da, mă! Te-a captivat pe tine pentru că tu ești un ciudat de mic și pentru că îți zicea mă-ta că ești prea mic să te apuci să înveți să citești. Ai vrut să-i arăți că se înșală și că era timpul să înveți. Poate pe alții poți să-i vrăjești, dar nu uita că eu trăiesc în mintea ta de când ai început să scrii ” TOYOTA” pe pereții dormitorului și știu la fel de bine ca și tine că de câte ori deschideai cartea aia blestemată te rugai să termini cât mai repede alea cinci pagini pe care promisesei să le citești zilnic atunci când le-ai spus alor tăi că ai început să citești. Pe mine nu poți să mă prostești, amice! Eu știu!

Dacă vrei să-i stârnești copilului plăcerea pentru citit trebuie să-l atragi spre carte cu lucruri cât mai frumoase. Exact cum ciorile sunt atrase de chestii lucitoare, la fel și copiii sunt atrași de imaginile viu colorate și de poveștile inedite, de eroi, de minunății și grozăvii. Copiii tânjesc după povești pentru copii, povești în care eroii înving întotdeauna și în care prințesa este întotdeauna salvată.

Vrei să-l convingi să-i placă cititul? Foarte bine! Înainte să-i pui o carte în mână află ce-l pasionează, află ce-i stârnește curiozitatea. Ce Dumnezeu, e ca la tine la muncă, în vânzări. Afli care sunt interesele clientului, afli ce-și dorește și pe urmă-i oferi soluția perfectă. Hai, că ești expert în asta. Aplică metoda și în cazul copilului tău. Ce ai de pierdut?

sursă: elefantulmeu.ro

Ți-l aduci aminte pe Neluțu, vecinul de la trei? Ăla care-și petrecea toate vacanțele de vară la țară? Mai ții minte cum povestea el că din cauză că erau săraci taică-su inventa povești, le bătea la mașină, făcea niște ilustrații frumos colorate, lega paginile și-i dădea să le citească? Îți aduci aminte despre ce erau poveștile? Toate, fără excepții erau despre un copil foarte deștept și foarte frumos pe nume Ionel. Ionel trecea printr-o grămadă de aventuri în fiecare poveste pe care-o citea Neluțu și întotdeauna ieșea victorios. Știi ce e azi Neluțu? E scriitor cu vreo paișpe cărți publicate și unul dintre cei mai mari devoratori de carte pe care-i cunoști. De ce? Pentru că eroul ăla în care el se recunoștea l-a făcut să iubească fiecare centrimetru din fiecare carte care i-a trecut prin mână. Așa atragi copilul spre citit, nu punându-i în mână cărți pe care nici tu nu le înțelegi pe deplin.

Și știi care-i vestea cea bună? Tu nu ești ca părinții lui Neluțu și vremurile nu mai sunt cele de atunci. Dacă vrei să-i dăruiești copilului o carte frumoasă care să-i stârnească interesul nu trebuie s-o inventezi tu. O poți comanda. Editura Elefantul Meu, de exemplu, are genul ăsta de cărți pentru copii. Povești personalizate în care copilul tău poate fi eroul care salvează prințesa. Cărți în care el și cu cel mai bun prieten al său pornesc în aventuri de neuitat peste nouă mări, nouă țări și nouă cartiere. Și cel mai important, cărțile sunt atât de frumos colorate, atât de frumos ilustrate încât îți va fi greu ție să nu o deschizi și s-o citești. Acum, când poți obține atât de ușor cele dorite, acum când e atât de facil să-l atragi spre tainele cărților, tu vrei să-l convingi punându-i în brate un volum de 150 de pagini cu scris din scoarță-n scoarță?

sursă elefantulmeu.ro

Articol pentru proba nr 10 din SuperBlog 2020, probă sponsorizată de

Editura Elefantul Meu

3 comentarii

  1. Pingback:Proba 10. Elefantul Meu deschide drumul spre imaginație

  2. Pingback:Blogerii încurajează copiii să citească povestind amintiri despre cărțile copilăriei lor (VIDEO) | Baia Mare 24

  3. Pingback:Blogerii încurajează copiii să citească povestind amintiri despre cărțile copilăriei lor (VIDEO) - Stiri din Maramures - Vasile Dale

Lasă un răspuns