Ce vedem la SFR 10 ( prima ediție cu proiecții open air seară de seară)
Ce vedem la SFR 10 ( prima ediție cu proiecții open air seară de seară)

Ce vedem la SFR 10 ( prima ediție cu proiecții open air seară de seară)

cover-anuntare-invitat 10

Festivalul Serile Filmului Românesc este aproape. Doar câteva zile ne mai despart de evenimentul cinematografic care va pune stăpânire pe Iași, iar organizatorii muncesc de zor pentru a pune la punct toate aspectele.

     Astăzi (05.06.2019)  ediția cu numărul X a Festivalului SFR a fost lansată la Teatrul Național I.L Caragiale din București printr-o conferință de presă la care au luat parte atât organizatorii cât și o parte din invitați și parteneri și a fost un dialog foarte interesant între organizatori, invitați și jurnaliști în care „au fost punctate cele mai importante evenimente și puncte din programul ediției de un deceniu„(extras din comunicatul de presă din 05.06.2019). Filmarea conferinței este disponibilă aici pentru cei care doresc să vadă la ce se pot aștepta în această a 10-a ediție SFR.

                      *fotocredit: Cristian Radu Nema

 

     Vă reamintesc faptul că Festivalul SFR de anul acesta îi este dedicat marelui actor Florin Piersic iar pe toată durata ediției vom putea vedea nu mai puțin de șase din filmele în care actorul a jucat, toate șase pe un ecran gigant amplasat în Piața Unirii. Să sperăm că vremea va ține cu noi și vom putea urmări cu plăcere proiecțiile.

 

Ce au spus organizatorii și invitații despre această ediție SFR

 

Mă bucur că publicul răspunde invitației noastre în fiecare an, iar anul trecut am avut peste 9000 de spectatori. Ceea ce se întâmplă anul acesta este cu totul special pentru că ne dorim de foarte mult timp să-l avem alături de noi pe cel căruia îi dedicăm ediția de anul acesta și anume Florin Piersic și mă bucur că a ajunge la Iași să se întâlnească cu publicul cinefil. (Andrei Giurgia, director SFR)

 

„Suntem în onorata poziție de a fi gazdele SFR-ului în acest an. Cred că, până la urmă, cultura este o precondiție a luxului și a rafinamentului, motiv pentru care suntem fericiți să oferim un cadru de desfășurare al acestor evenimente speciale. Așteptăm să ajungem și la majoratul acestui festival minunat. Vom inaugura un perete cu cinci stele la Pleiada, prima stea va fi dedicată marelui actor Florin Persic.(Dora Morhan, General Manager Pleiada Boutique Hotel)”

„Suntem foarte mândri de această asociere de brand și suntem chiar privilegiați să lucrăm cu o echipă așa frumoasă. Considerăm că valorile în România ar trebui să se susțină reciproc, constant într-un demers cultural, mai ales acum când deținem președinția Uniunii Europene. (Georgeta Dinu, purtător de cuvânt Tarom, transportator oficial SFR)”

„O să fie câteva zile în care o să ne desprindem de tot ce nu ne place în jurul nostru și o să intrăm cu totul într-o lume cinematografică, unde de câțiva ani încoace, lucrând în mod direct acolo, îmi dau seama cum crește numărul publicului. Festivalul este o întâlnire cu absolut toate generațiile, un fel de fraternizare totală în care nimeni nu mai vrea altceva decât să vadă filme. Eram la Cannes și m-a oprit cineva și a zis că vin și anul ăsta la festival, nu erau din Iași. Se cheamă SFR, dar, de fapt, sunt de dimineață până seara. O întâlnire cu absolut toate generațiile. Aș adăuga o a 11-a poruncă: Să nu uităm, să nu uităm filmul românesc. (Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinematografic SFR)”

 

„M-am atașat atât de mult de copiii aceștia, care sunt atât de binevoitori și fac lucruri extraordinare. Se creează o atmosferă extraordinară și vreau să le mulțumesc pentru că fac acest festival al Filmului Românesc, unde avem ocazia să ne întâlnim și noi, cei care ne vedem mai rar. (Ileana Popovici, actriță)”

„Filmam cu Florin Piersic în Trandafirul galben, mergeam cu el la o producție, am fost duși acolo de o mașină de salvare. În drum, era un accident și drumul era blocat. Ne-a prins un polițist și s-a uitat în spate și când i-am zis că avem spectacol, acesta a fluierat și am trecut de coloană. Am amintiri foarte frumoase cu el, l-am sunat și l-am asigurat că vom povesti împreună la Iași despre ele. (Ion Dichiseanu, actor)”

„La Iași, am cântat acum 12 ani și nu pentru publicul larg. Aș vrea să spun că ceea ce facem noi este mai mult decât muzică, mai ales în cadrul festivalului, este vorba mai mult de o stare și starea noastră are de-a face cu ceea ce simțim când ajungem la locul respectiv. Iașul, pentru trupa mea, este un oraș minunat, sunt fericiți că vom concerta la Iași. A existat o atracție, anul acesta a existat o atracție doar spre muzica de film. Am un film de cinci minute, The story of my people, un moment unde am o compoziție instant pian-nai-cahon, compun ceva instant, sper să livrăm 100 la sută din tot sufletul nostru, să livrăm ce știm noi să facem mai bine. (Damian Drăghici, artist)”

„Filmele pe care le-am produs au ajuns mai des la Iași decât am ajuns eu în 30 de ani.Mă bucur să fiu la Iași, cu trei filme pe care le reprezint și să aduc Ursul de Aur al Adinei Pintilie, împreună cu ea, la Touch me not.(Gabi Suciu, producătoare de film)”

„Când am fost sunat de echipa SFR, chiar îmi doream să ajung din nou la Iași, așteptam un telefon de la ei. Nici nu vă dați seama cât bine faceți, de fapt, creând astfel de evenimente. Abia aștept să ajung la Tiki Village, un loc nemaipomenit, mi-a plăcut tot, de la calitatea publicului, la calitatea locului, abia aștept să gust din emoția acelui loc și să mă bucur de festival. (Iura Luncașu, regizor)”

„Când se vorbește despre film mondial, în lume, spui Cannes, Berlin. În România, când vorbești despre film, spui SFR. (Cristian Radu Nema, fotograf oficial la Cannes, regizor)”

DSC_1087

*fotocredit: Andrei Luca

 

Ce vom putea vedea la SFR în perioada 12-16 iunie

 

     Ieșenii vor putea participa la evenimente în cele opt spații de proiecție pregătite unde vor rula 30 de filme românești, în prezența a peste 70 de invitați. Ca de obicei, la finalul proiecțiilor, cei prezenți vor avea posibilitatea să discute cu invitații, să le adreseze întrebări sau să asculte poveștile lor interesante. În afară de proiecțiile de film, așa cum ne-au obișnuit deja organizatorii, vor avea loc și alte activități pe durata Festivalului. Anul acesta vom putea vedea două expoziții de fotografie, un eveniment-dezbatere, intitulat „SOS Monumente” și un concert aniversat Damian & Brothers la Tiki Village.

Și anul acesta vom putea vedea filme în premieră la SFR. Proiecțiile selectate pentru această ediție sunt: Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură.

Cele opt spații care vor găzdui proiecțiile și evenimentele SFR de anul acesta sunt: Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village, Pleiada SPA, The Trumpets și Hala FiX.

Structura Festivalului este definită anul acesta de șapte secțiuni:

  • Secțiunea Retrospectiva Florin Piersic
  • Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2018/2019
  • Secțiunea Centenar
  • Secțiunea Premieră
  • Secțiunea Documentar
  • Secțiunea Filme cu cei mai mulți spectatori
  • Secțiunea Scurtmetraj – „S’curte și la FIX”

Expozițiile vor avea loc la Ateneul Național din Iași și în parcul Regele Ferdinand din fața Primăriei și vor ține o perioadă puțin mai lungă decât Festivalul pentru ca voi să nu pierdeți niciunul din filmele pe care vi le propuneți să le vedeți.

În cadrul Retrospectivei Florin Piersic vom putea vedea următoarele filme: Parașutiștii (1972) -deschiderea Festivalului, 12 iunie ora 20:30, De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). În afară de proiecția din deschidere, toate celelalte vor putea fi urmărite începând cu ora 21:00.

     Pentru programul întreg și locațiile în care puteți urmări fiecare film în parte, consultați site-ul festivalsfr.ro. Tot acolo veți putea găsi cele mai noi informații, interviuri și tot ce aveți nevoie să știți despre Serile Filmului Românesc. Totodată, puteți urmări în timp real evenimentele SFR pe social media, accesând pagina de facebook a Festivalului, canalul Youtube sau contul de Instagram.

 

 

Lasă un răspuns