Faptul că am prins un mare drag de vinurile oltenești nu mai este un secret. În 2019 când le-am făcut o vizită pe nepusă masă blogoltenilor (despre care puteți citi aici), s-au organizat în timp record și mi-au pregătit o întâmpinare cum nu se putea mai bună cu vinuri oltenești de la Sâmburești, brânzeturi și un grătar memorabil. Și uite-așa, după o astfel de zi am devenit fanul vinurilor locale oltenești.
Ei bine, când Daniel Botea mi-a trimis un mesaj în care mă informa că Asociația Bloggerilor Olteni împreună cu DictionarCulinar.ro organizează a 100-a ediție #CraiovaBlogMeet și că vrea să mă invite și pe mine, un moldovean rătăcit, la acest eveniment, vă dați seama că nu am putut să-l refuz și am răspuns prezent aproape imediat. (Bine, a trebuit să mă consult cu câteva persoane acasă – niște șefi – dar în suflet deja acceptasem invitația).
Pe lângă mine au mai fost invitați și alți bloggeri din afara Craiovei, Daniel numindu-ne foarte interesant, DIASPORA. Iată bloggerii și invitații diasporezi: Mâța neagră – Georgiana Mihăilă, Ralucica Filimon, Călin Bobora, Marius Matache, Adelina Elena Ababei, Cristian China Birta (Chinezu), Cristian și Irina Florea dintre care ultimii patru au fost invitați să ne vorbească la workshop-ul de blogging și social media de sâmbătă la hotel Emma Est care ne-au fost și gazdă pe durata celor 3 zile de #blogmeet și cărora le și mulțumesc pe această cale pentru tot.
BlogMeet cu carte – Cartea lui Chinezu
Prima activitate care ne-a fost propusă la #CraiovaBlogmeet100 a fost lansarea în Craiova la Cărturești a cărții „Ce ne facem dom’le cu influencerii ăștia?” scrisă de Cristian China-Birta (Chinezu). Momentul a fost cu atât mai emoționant cu cât am înțeles că a fost cam prima lansare de carte offline post pandemie motiv pentru care oamenii au fost mult mai fericiți.
După o prezentare foarte faină făcută de către prietenul Daniel Botea, Chinezu a urcat pe scenă, și-a prezentat cartea (care este deja lansată oficial din martie) după care a stat la vorbă cu publicul și a răspuns multor întrebări. Bineînțeles nu a ratat momentul să anunțe că deja a început să lucreze la o nouă carte.
Eu personal, deși mi s-a părut puțin cam prea scumpă, am cumpărat cartea și dacă o să-mi placă ce-o să găsesc în ea, probabil o voi cumpăra și pe următoarea când va veni. Probabil.
Momentul degustării nr 1
Ribs House – Sâmburești – Delaco
Pentru că întâlnirile blogoltenilor stau mai mereu sub semnul zodiacal al degustărilor, #CraiovaBlogMeet100 nu a dezmințit și am avut parte de nu una, nu două ci trei degustări de vinuri de-a lungul celor trei zile.
Prima degustare a avut loc la Ribs House în Craiova. Dacă doriți să-i vizitați, îi găsiți pe Strada Împăratul Traian 215C în Craiova, bineînțeles.
Aici ni s-au oferit spre degustare 4 vinuri Sâmburești și patru brânzeturi Delaco.
- Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
- Domeniile Samburesti Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Domeniile Samburesti Pinot Noir + Emmentaler Delaco,
- Domeniile Samburesti Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
Să le luăm pe rând, combinațiile de vin+brânză și să vă povestesc, atâta cât mă pricep eu, cum și ce a fost:
Sauvignon Blanc și Camembert Ile de France
Această combinație a fost aleasă fix așa datorită acidității crescute a vinului și procentajului mare de grăsime din brânză. Practic astea două împreună dau gustul perfect.
Despre vin nu știu să vă spun foarte multe. Am simțit însă, degustându-l, arome puternice de flori de livadă, puțin de cireșe, parcă și niște gutui, dar și citrice. A! Foarte important, se servește rece! Numai RECE!
Brânza aleasă, așa cum v-am spus, este una foarte grasă, fapt ce anulează aciditatea vinului și extrem de cremoasă, catifelată. Este un soi de brânză cu rădăcini în Franța făcută din lapte de vacă, acoperită de mucegai alb, comestibil. Are un gust dulceag cu ceva note de ciuperci. Unii ar considera mirosul brânzei deranjant, dar tocmai asta o face, în opinia mea, o brânză specială. Se servește la temperatura camerei, dar eu cred că ar putea fi lăsată la o temperatură puuțin mai ridicată. Mi s-a părut că dacă este mai moale, mai topită, gustul devine mai interesant. Dar este doar părerea mea, nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Zic să încercați.
Chardonnay și British Cheddar Delaco D’Exceptie
Chardonnay, un vin tot alb, un soi cu origini franceze, cu o culoare galben-aurie care se serveste, la fel ca precedentul, rece. Puteti descoperi în el arome discrete de vanilie, de flori din pomi fructiferi și, printre altele și migdale. Asocierea cu cheddar-ul a fost una la fel de inspirată ca și la vinul alb de mai devreme. De data aceasta, brânza nu mai are acea consistență cremoasă, fiind puțin mai dură. Însă gustul este la fel de untos, brânza e la fel de grasă și aromată.
British cheddar este tot o brânză rezultată din lapte de vacă, cu o textură fermă, dar care se topește pur și simplu în gură. Mai ales dacă este ținută mai mult timp la temperatura camerei și apucă să se mai înmoaie puțin. Fapt care, pe mine personal mă încântă. Față de o brânză proaspăt scoasă de la rece, un cheddar moale, ținut pe masă la temperatura camerei este mult mai catifelat, mai plăcut de servit.
Pinot Noir și Emmentaler Delaco
Am trecut la vinurile roșii, primul dintre ele fiind Pinot Noir de la Sâmburești, un vin versatil, elegant, încărcat de arome fructate, potrivit cu mai multe feluri de mâncare. De data aceasta a fost asociat cu Emmentaler, o brânză despre care se spune că este foarte greu de obținut. Este o brânză dură, tare, obținută din lapte de vacă pasteurizat având un gust dulce, puțin acid. Deși este o brânză care se obține foarte greu datorită procesului anevoios, cred că este una dintre cele mai cunoscute brânze de la noi.
Cabernet Sauvignon și Grana Padana Delaco
Grana Padana este una dintre brânzele mele favorite. Am vrut să menționez asta înainte de a vă povesti despre cuplul pe care l-a făcut această brânză cu vinul roșu Cabernet Sauvignon de la Sâmburești. Vinul este unul dur, impunător, bărbătesc chiar, foarte echilibrat și taninos. Veți simți în el de la tonuri de cireșe negre și de zmeură. Se asociază perfect cu cărnurile roșii, motiv pentru care gazdele de la Ribs House ne-au încântat cu niște coaste cum nu prea am mâncat.
Despre brânză, cum ziceam. Una din preferatele mele. O brânză dură, tot din lapte de vacă pasteurizat, având un gust dulceag, dar în același timp puțin sărat. Tocmai din cauza durității eu aș recomanda lăsarea ei câteva ore la temperatura camerei pentru a se mai domoli, pentru a se înmuia și căpăta o textură ceva mai catifelată.
Fiind combinația pe care am îndrăgit-o cel mai tare, dacă ar fi să o descriu într-un singur cuvânt acela ar fi TEMEINICIE! Și ca să înțelegeți de unde TEMEINICIE, o să descriu și vinul și brânza la fel, în câte un cuvânt. Pentru vin am ales BĂRBĂTESC, iar pentru brânză FERMITATE. Deci dintr-un vin bărbătesc și-o brânză fermă a ieșit SEMEȚIA!
Bineînțeles, după bunătățile puse la dispoziție de către cei de la Delaco și Sâmburești, ne-a așteptat și desertul. O șampanie roze și un cheesecake răcoritor. Nici c-ar fi putut veni mai la țanc prăjitura având în vedere temperaturile pe care le-am prins acolo.
Bineînțeles, n-am dus lipsa nici de hidratare non alcoolică. Apa a fost la discreție nu doar la degustarea de la Ribs House ci pe toată durata întâlnirii cu blogoltenii.
Deși la terminarea serii vremea ne-a făcut o surpriză neplăcută și ne-a tratat cu un cod roșu de vijelie, experiența de la Ribs House oferită de către Delaco, Sâmburești și prietenii de la Asociația Bloggerilor Olteni, bineînțeles prin intermediul prietenului Daniel, n-a fost știrbită.
Vizita a continuat a doua zi cu un workshop despre social media și blogging la care au fost invitați să ne vorbească cei patru menționați mai sus, surprize #naPRAZnice cu pizza și bere și cu o deplasare de pomină la Domeniul Coroanei Segarcea unde am făcut o degustare absolut minunată urmată de o vizită la Cetate la malul Dunării unde ne-a așteptat și ne-a gătit maestrul Mircea Dinescu. Seara am încheiat-o într-un mare stil când de la Cetate și până la Craiova, prietenul Marius Matache ne-a încântat cu muzică la chitară. De la imnul echipei de fotbal a Craiovei și până la șlagăre moderne.
Despre toate astea voi povesti însă, într-un articol separat pentru că sunt foarte multe de zis. Așa că citiți aici articolulul despre workshop, vizita la Segarcea cu degustare de șase vinuri, bucatele gătite de Mircea Dinescu pe malul Dunării și cântările din autocar pe drumul de întoarcere spre Craiova.
Pingback:#CraiovaBlogMeet100 – Un moldovean în Oltenia (partea 2) – Una-alta cu Costică