Pentru orice aliment din bucătărie, există unul BIO care să-l înlocuiască.
Pentru orice aliment din bucătărie, există unul BIO care să-l înlocuiască.

Pentru orice aliment din bucătărie, există unul BIO care să-l înlocuiască.

     Trecem, din păcate, prin cea mai dificilă perioadă pe care am întâlnit-o în ultimii treizeci de ani. Pandemia de Coronavirus, Covid-19 cum este denumită boala aceasta, a lovit puternic toate colțurile Planetei și pare să nu ne lase în pace pentru o bucată bună de timp.

În această perioadă, în urma diverselor măsuri luate de autorități, una din cele mai importante urmări este aceea că populația a luat cu asalt magazinele pentru aprovizionare cu alimente și alte produse necesare protejării personale.

     Lucrând într-un hipermarket care oferă servicii de cumpărături comandate direct la domiciliul clienților, observ la fiecare comandă preferințele clienților. Uneori încerc să-mi creez în minte o imagine a clientului în funcție de ce pun în coș. Îmi imaginez rețetele pe care le va prepara cu ajutorul produselor comandate. Asta este metoda mea de a trece peste stresul pe care-l implică această activitate zilele astea.

     Însă, dacă tot v-am povestit despre clienții mei și despre comenzile lor, vreau să vă spun un alt lucru. În ultima perioadă am observat o tendință în creștere  pentru cumpărarea alimentelor sănătoase, alimentelor BIO. Din ce în ce mai mulți oameni se îngrijesc mai bine de sănătatea lor și aleg să mănânce mai sănătos. Lucrul ăsta m-a făcut și pe mine să mă gândesc să fac un pas în această direcție pentru că, am observat cu surprindere că eu credeam în mod greșit că mâncarea sănătoasă, mâncarea BIO este scumpă și că opțiunile pe care le au oamenii sunt limitate.

Nimic mai greșit. Acum câțiva ani poate era așa, când gama de produse BIO era destul de redusă și foarte puțin prezentă pe rafturile din magazine, dar azi, când magazinele dedică raioane întregi acestei categorii de produse, când avem la dispoziție o grămadă de site-uri de pe care putem comanda produsele, e foarte simplu să mănânci sănătos.

     Mulți cred că decizia de a mânca mai sănătos  presupune niște schimbări majore în obiceiurile lor, că trebuie să renunțe la produsele preferate. Ceea ce nu este deloc adevărat. Există atât de multe produse pe piață care sunt mai sănătoase decât cele pe care obișnuiai să le consumi, încât ai toate șansele să observi că nu renunți la nicio plăcere.

 

10 produse sănătoase care pot înlocui alte 10 produse mai puțin sănătoase din dulapul tău

Banana chips in ciocolata 2-600x600

     Uitându-te în cămara ta vei constata că poți să înlocuiești, practic, prin sistem 1/1 cam toate alimentele pe care le ai cu unele eco, bio, sănătoase. Nu există produs pe care să-l ai și care să nu existe pe piață în varianta sănătoasă. Poți chiar să înlocuiești chipsurile clasice cu unele bio sau diverse variante de fructe sau legume transformate în chipsuri. Cum ar fi, de exemplu, chipsurile din banane în ciocolată albă sau, dacă tânjești după gustul sărat, găsești și pentru asta diverse opțiuni. Inclusiv chipsuri adevărate, din cartofi. Dar BIO.

 

Amestec seminte BIO-600x600Când spuneți „a mânca sănătos” vă gândiți la salate. Și, deși nu greșiți, trebuie să știți că nu trebuie să cădeți în extrema asta. Lăsați și ierbivorelor șansa să se hrănească. Voi puteți să le consumați pe ele într-un mod mai sănătos, dacă vreți. Lăsând gluma la o parte, dacă tot v-ați gândit la salate, sunt convins că aveți pe undeva prin dulap o pungă cu semințe. Domnilor, dacă nu știați, doamnele pun acele semințe în salate. Doamnelor, ce-ar fi dacă v-aș spune că puteți înlocui semințele pe care le cumpărați de obicei cu unele eco, bio? Ce diferență face? Păi produsele BIO sunt cele la care, de la cultivare și până la finalizarea procesului de producție se folosesc numai substanțe naturale, ecologice. V-am convins, nu? E-adevărat că de-acum veți avea în permanență în cămară amestec de semințe BIO pentru salate? Pe care soții voștri vor crede că e în regulă să le consume în timp ce se uită la meci?

Mixurile de legume congelate, ajută, de asemenea la o dietă sănătoasă. Toți le avem în casă și le folosim într-o multitudine de variante de rețete. Și acestea, ca și celelalte produse există acum pe piață în varianta eco sau bio.

Credeți sau nu, și când vorbim despre banala sare putemsare_fina_himalaya_500g_100x55_NOU-600x600h opta pentru schimbări în bine. Vă vine greu să credeți, nu? Sarea e sare. Însă dacă vă recomand să încercați o singură dată să gătiți cu sare roz (fină) de Himalaya, o să mă întrebați de ce nu v-am dat pontul ăsta mai devreme. Este o sare mai pură și mai bogată în minerale decât alte săruri care se găsesc în mod uzual în bucătării și este bogată în mod natural în iod, deci nu necesită iodare suplimentară.

Toată lumea iubește pastele, așa-i? Toți mâncăm cu drag o porție de paste, indiferent de rețeta aleasă. Sunt ușor de făcut, destul de ieftine și mai ales, sunt gustoase. Nu lipsesc din nicio bucătărie. Pentru că nu putem trăi fără ele, vă recomand să încercați să gătiți măcar o dată paste penne cu morcov sau alte variante asemănătoare. Nu contează rețeta, orice ați alege va fi delicios. Garantat! Pe urmă le veți include singuri în rândul alimentelor care n-au voie să lipsească din stocul vostru. Iar dacă morcovul sau oricare legumă inclusă în compoziția pastelor vă îngrijorează, puteți oricând să gătiți o porție de Carbonara ajutându-vă de o pungă de spaghetti din grâu durum integral, bio. Da, tot bio! Dacă nu știți cum se face carbonara, atenție! Urmează moment educativ:

Moment educativ: Se fierb pastele, cam 250 de grame pentru 2 porții „sănătoase” și se scurg. Separat, într-o tigaie mai înaltă pârpâlim foarte puțin cam 150 de grame de kaizer, bacon, ori șunculiță. Nu mult, doar până transpiră puțină grăsime. Într-un vas batem bine 3 gălbenușuri de ou (de la ouă bio) și ca să le liniștim turnăm peste ele o cutiuță de 200 de ml de smântână pentru gătit (ceva mai grasă). Asezonăm cu piper și sare (roz de Himalaya) după gust. Aruncăm spaghetele în tigaie și le facem cunoștință cu sucul de carne și imediat după, potolim toată sfârâiala cu sosul de smântână cu ou. Amestecăm bine și suntem foarte atenți pentru că rămân foaaarte puțin timp pe foc. Doar până sosul se împrietenește cu pastele și rămâne lipicios pe spaghetă. Se mută în cele 2 farfurii, sau dacă sunteți zgârcit și mâncăcios doar în una și apoi se acoperă cu o ploaie de cașcavaș ras sau, dacă vreți să o dați în opulență, cu brânză specială pentru paste. V-aș spune să aruncați peste ele și-o frunzuliță de ceva verde pentru decor, dar sunt convins că la cât de bune vor ieși, nu o să vă mai pese de aspect. Poftă bună!

 

 

Și dacă tot am discutat mai sus despre paste, nu există nicio bucătărie în care să nu existe brânzeturi, dacă se gătesc paste. Pur și simplu! Păi cine nu aruncă o mână de Grana Padano rasă ori măcar niște cașcaval ras peste paste, e nebun! Mai ales că până și astea se găsesc în variante eco acum. Brânza nu are voie să lipsească din stocul nimănui! Am zis! Să nu menționez că în afară de brânza pentru paste aveți la dispoziție zeci, sute de tipuri de brânză, care mai de care mai gustoasă. Nu strică să aveți. Nu știți niciodată când desfaceți o sticlă de vin și lucrurile devin romantice.

Ulei cocos alimentar BIO (borcan) - 1000 ml900 g -600x600Știți ce leagă cam toate tipurile de mâncare existente? Bine, o mare parte din ele. Uleiurile! Nu există aproape niciun fel de mâncare gătită sau nu, care să nu aibă nevoie de atingerea uleiului. Fie că vorbim despre uleiul de măsline cu aroma lui minunată pe care-l folosim la salate sau uleiul pentru gătit și prăjeli, toată lumea are  în casă… ulei. Eu vă recomand să încercați pentru o săptămână să înlocuiți obișnuitul ulei de floarea soarelui cu uleiul de cocos alimentar. Se găsește în variantă bio și are o grămadă de avantaje în comparație cu uleiul clasic. Google it! O să fiți mirați când o să vedeți câte beneficii poate aduce organismului. Garantat o să decideți că va fi un „must have” în cămara voastră.

Știți zilele alea în care pur și simplu nu aveți chef să gătiți nici măcar apă fiartă și pentru că totuși vă este foame deschideți o conservă de orice? O felie de pâine cu gem, cu pateu sau cu tocană ori cu salată de vinete? Sigur le știți. Toți le avem. E destul de greu de crezut, dar și conservele se găsesc în variante BIO. Fie că vorbim de compoturi, gemuri sau dulcețuri, pateu sau diverse mâncăruri ori adaosuri pentru mâncare, în cămara tuturor ar trebui să existe un stoc decent de conserve. Și dacă nu v-am convins, gândiți-vă la produsele pe care le-ați cumpărat și le-ați depozitat zilele astea când trecem prin încercarea secolului. Am dreptate? Am!

Nu-i așa că vă vine așa, câte-odată, câte-o poftă să beți un suc? Știu, sucurile sunt nesănătoase, dar dacă în cămara fiecăruia ar exista în permanență câteva sticle de sirop natural din fructe, problema ar fi ca și rezolvată. Cum ce sirop? Asta rămâne la alegerea fiecăruia, în funcție de gusturi. Există o gamă foarte variată de siropuri naturale, bio care abia așteaptă să vă îndulcească. Și dacă vă cumpărați și un aparat de făcut sifon în casă, sunteți la câteva secunde de un suc acidulat perfect pentru răcorire pe timp de vară. Nu-i așa că sună bine?

 

     V-aș mai da câteva ponturi de produse eco, bio, care să vă ajute să vă alimentați într-un mod mai sănătos și pe care trebuie neapărat să le aveți în cămară, dar cum oamenii sunt diferiți unii de alții, la fel și gusturile sunt diferite și nu aș avea cum să vă cuprind aici gusturile tuturor. Ce pot să fac, însă, este să vă invit să căutați și voi online și offline produsele BIO  și să le încercați cu toată încrederea. Toate sunt produse în cea mai bună siguranță, din cele mai bune ingrediente și cu cea mai mare grijă pentru noi.  Trebuie doar să ne dorim să schimbăm ceva în viețile noastre, că variante avem.

 

Articol pentru proba nr 8 din Spring SuperBlog 2020, probă sponsorizată de

driedfruits.ro (Depal SRL)

2-4

Lasă un răspuns