Vești bune, dragilor! Anul acesta Festivalul Serile Filmului Românesc ajunge la ediția a X-a! În perioada 12-16 iunie sunteți invitați la Iași unde, timp de cinci zile, filmul românesc va fi sărbătorit așa cum se cuvine.
Invitatul special al Festivalului va fi anul acesta nimeni altul decât marele Florin Piersic (seniorul), prințul cinematografiei românești cum este el numit chiar de către doamna Irina Margareta Nistor. La această ediție a X-a Florin Piersic va fi sărbătorit pentru întreaga sa carieră cinematografică și publicul ieșean va putea să (re)vadă unele din cele mai mari filme în care maestrul a jucat.
Cine este Florin Piersic?
Întrebare e fără rost, știu! Cine nu a auzit măcar o dată despre Florin Piersic? Dacă nu din multele filme în care a jucat, măcar în Revelioanele pe care ar fi putut la fel de bine să le facă singur.
Născut la Cluj în 27 ianuarie 1936 din părinți moldoveni, Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București în 1957.
La doar 2 ani după absolvire debutează pe scena Teatrului Național București în Discipolul Diavolului.
În cinematografie a debutat cu rolul lui Tănase în filmul Ciulinii Bărăganului (1957), Alte filme importante la care și-a dat concursul actorul sunt Neamul Șoimăreștilor (1965), De-aș fi Harap-Alb(1965), Mihai Viteazul (1970), Parașutiștii (1972), Pintea (1976), Trandafirul galben (1981), Frații Jderi (1974), Haiducii lui Șaptecai (1971), Zestrea domniței Ralu (1971), Drumul oaselor (1980) etc.
În 2006 și 2011 și-a împrumutat vocea personajului Mack în filmele de animație Mașini și Mașini 2.
Cu un număr extraordinar de peste șaizeci de producții cinematografice, Florin Piersic își merită cu prisosință titulatura de Monstru Sacru al cinematografiei românești.
Mai jos puteți urmări mesajul actorului pentru publicul ieșean:
Despre SFR
Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.
Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al
cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.
„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile
care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)
Pasionații de film românesc, dar nu numai, vor putea din 12 până pe 16 iunie să urmărească în sălile de cinematograf din Iași un număr impresionant de proiecții de film românesc, alese pe sprânceană de către organizatori cu ajutorul ambasadoarei Irina Margareta Nistor și a marelui Florin Piersic.
Programul Festivalului va fi disponibil pe site-ul www.festivalsfr.ro, pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc, dar și aici, pe blogul meu. Așa că, vă invit să vă abonați la newsfeed pentru a afla la timp ce filme puteți vedea anul acesta la SFR!
Ne vedem la Cinema!