Toată lumea te avertizează că vei avea multe de tras când vrei să-ți deschizi o afacere. Dar nimeni nu-ți spune exact câte vei avea de tras. Câte responsabilități te vor lovi, câte situații va trebui să înfrunți.
Cam asta am pățit și eu încă din primul an al antreprenoriatului. La început a fost chiar ușor. Având o afacere în care am investit din prima o sumă impresionantă din bani proprii nu am simțit pericolele care mă așteptau după colț. Însă când banii din investiția inițială s-au apropiat de fundul sacului, presiunea a început să se acumuleze.
Ridicasem deja două din cele cinci loturi de case programate. Primul lot îl vândusem destul de greu, dar nu m-a interesat pentru că încă mai stăteam pe grămada de bani cu care intrasem în horă. Însă după finalizarea celui de-al doilea lot, deja începusem să depind aproape întru totul de profitul pe care-l aduceau casele deja construite și vândute. Și aici au început să apară problemele. Neajunsurile. Cu două loturi terminate dintre care unul vândut, un lot 3 în fază de finalizare, un lot 4 în fază de achiziție materiale și un lot 5 în stadiu de proiect, nu mai știam cum să împart banii ca să nu blochez nicio rotiță din tot angrenajul ăsta pe care-l pusesem în funcțiune.
Ideea de a împrumuta bani pentru a-mi susține afacerea nu-mi surâdea deloc. Mereu mă gândeam că dacă o companie a ajuns să împrumute bani pentru a-și asigura continuitatea, e clar că are probleme majore. Dar, de la un prieten la altul am aflat despre posiblitatea contractării unui credit pentru dezvoltatorii imobiliari care m-ar fi putut scoate din necaz fără să fiu nevoit să strâng cureaua. Eu banii îi aveam, dar nu mai știam cum să-i împart pentru că orice-aș fi făcut, nu ajungeau pentru toate planurile. Iar cum lotul 2 nevândut îmi ținea o baniță de bani blocati, soluția era o infuzie rapidă de capital cu ajutorul Claret Credit pentru ca imediat după vânzarea lotului să revin la normal cu toate plățile.
Așa că un credit imobiliar pe un an avea să fie soluția pentru a ieși din impas. Am pus garanție lotul 3 de case care, la acel moment era în fază de finalizare și mi-am deblocat în felul ăsta toate proiectele.
Creditul primit era strict pentru partea de construcție. Așa că am injectat banii în lotul 4 ca să demarez achiziția de materiale și să dau drumul la treabă. În felul ăsta banii pe care-i aveam deja i-am direcționat pe două filiere. O parte i-am băgat în plata salariilor angajaților și într-un bonus substanțial pentru angajații care terminaseră lotul 2 și pe care-i mutasem în 4. În felul ăsta m-am asigurat nu doar că angajații sunt liniștiți că-și vor primi salariile fără întârziere, dar au văzut și că la finalizarea lotului vor primi ceva mai mult decât li se promisese.
În fond, într-o afacere trebuie să investești cu cap în două active foarte importante. Una dintre ele este forța de muncă. Angajatul plătit bine este un angajat fericit. Angajatul fericit muncește mai implicat. Angajatul care este implicat aduce rezultate mai bune. Iar rezultatele mai bune aduc mai mulți bani.
A doua activă în care trebuie să investești cu foarte mare băgare de seamă este imaginea. Așa că din banii rămași am angajat o companie de marketing care m-a ajutat să promovez casele într-un mod cum eu n-am reușit la primul lot. În nici două săptămâni nu doar că vândusem întreg lotul 2 de case ci primisem arvuna de la clienți și pentru loturile 3 și 4.
Eram înapoi pe cai înalți, singura mea grijă fiind acum achiziționarea unui nou teren pe care să încep alte loturi de case. Și pentru că lucrurile stăteau atât de bine, m-am decis să nu mai aștept banii din vânzările caselor pe care le aveam acum în curs de construire ci să apelez la un nou credit de la Claret. Mă gândesc că acum, după ce ne-am împrietenit și-au văzut că sunt serios cu plățile, o să-mi facă o ofertă cu dobândă atractivă. Să vedem…
Articol pentru proba nr 4 din Spring SuperBlog 2022, probă sponsorizată de:
Pingback:Proba 4. Credit pentru dezvoltatorii imobiliari