@unaaltacucostica #unaaltacucostica #costica #tiktokromania #foryou #foryoupage #superblog #superblogger #orgran #diete #vegan #celiac #invatapetiktok
♬ sunet original – Una-alta Cu Costică
Vecinii noștri sunt o familie foarte faină, oameni ospitalieri. Genul de persoane care ar fi in stare să te-agațe pe stradă și să te invite la ei acasă pentru o gustare sau o cină. Singura lor problemă este că, din păcate, toți din familie suferă de boala celiacă. (Pentru cei care nu știu, fără prea multe detalii medicale, această boală se manifestă prin faptul că omul a dezvoltat o intoleranță la gluten. Prin urmare, persoanele care suferă de această afecțiune nu pot mânca niciun aliment care conține gluten.) Ei bine, din cauza acestei boli mesele vecinilor mei tind să aibă alt gust decât mesele unor oameni normali.
Unde mai pui că foarte multe bunătăți care se găsesc de obicei în dietele oamenilor sănătoși, de la vecinii mei și de la toate persoanele cu boală celiacă lipsesc cu desăvârșire. Și să știți că o dietă fără gluten nu se descrie ca fiind una… delicioasă. De obicei alimentele care le înlocuiesc pe cele cu gluten nu au cel mai bun gust, ele făcându-și, de cele mai multe ori treaba de bază, adică să hrănească.
Ei bine, trebuie să fim sinceri și să spunem că din cauza bolii vecinilor noștri am încercat pe cât posibil să refuzăm politicos invitațiile lor la masă pentru că ne gândeam așa, că mai bine refuzi politicos decât să accepți și să mănânci în scârbă și să te strâmbi la mâncare. E mai puțin jignitor.
Și să nu credeți, ei erau conștienți de aspectul ăsta. Și deși nu se simțeau foarte bine să fie refuzați constant păreau să înțeleagă și să accepte situația. Bine, mult spus să accepte pentru că din dorința de a împăca boala lor și interdicțiile pe care aceasta le aduce cu plăcerea lor de a primi musafiri și cu dorința de a le oferi gustări delicioase, vecinii noștri s-au îmbarcat într-o aventură la sfârșitul căreia, se pare că au obținut „ză magic beanz”. Au descoperit cum pot să gătească și gustos și în concordanță cu restricțiile impuse de boala lor astfel încât să se bucure de plăcerea de a fi gazdă în timp ce se bucură împreună cu musafirii lor de mâncăruri gustoase.
Și după ce au descoperit o cămară întreagă cu alimente „bune” pentru ei, și-au propus să le testeze pe noi, vecinii pe care i-au considerat întotdeauna cei mai apropiați de ei. Uite-așa i-am găsit în acea zi. Cu pâine făcută din făină fără gluten dintr-un amestec de amidon din porumb, făină de orez și amidon de Tapioca, proaspăt scoasă din cuptor, care ne îndemna să o ungem cu salata de vinete răcoroasă pe care o pregătiseră pentru gustare. Prima dată ne-au răsfățat cu o supă-cremă de legume absolut genială care venea însoțită de crutoane (tot din pâine fără gluten– bine… niște biscuiți din sfeclă care s-au dovedit a fi excepționali). Mai târziu, pe masă a apărut o tavă plină de șnițele din dovlecel care, în ciuda aparențelor, erau tăvălite tot printr-un mix de făină fără gluten. Lângă șnițele, piureul de cartofi umplea casa toată de un miros de nedescris.
Desertul a fost preferatul nostru, însă. Nu am crezut pentru nicio secundă că există deserturi fără gluten până când am văzut pe masă un tort rece din biscuiți umpluți cu zmeură. Tort care s-a terminat în doi timpi și trei mișcări. Știu că nu e civilizat să mănânci în grabă mai ales când ești în vizită, dar dacă ați fi gustat și voi tortul, la fel ați fi făcut.
Rezultatul experimentului? Mâncarea vecinilor a fost atât de bună încât am promis că ne vom mai așeza la masa lor. Și ca să le arătăm că suntem serioși, pentru weekendul următor i-am invitat să ia masa la noi, promițându-le că vor mânca bine și sigur pentru săătatea lor, gluten free. Așa că vă las. Mă duc să comand niște ajutoare de la Orgran. Vă țin la curent cum decurge masa.
Articol pentru proba 5 din Spring Superblog 2022, probă sponsorizată de
Pingback:Proba 5. ORGRAN te ajută să creezi preparate pline de emoții pozitive