Curățenie-spital…
Curățenie-spital…

Curățenie-spital…

De curând am avut de făcut niște vizite la dentist. Asta e! Când nu te îngrijești de dantura ta, la un moment dat ajungi vrei-nu-vrei la cabinetului dințologului. Nu sunt genul de om care să se sperie de freza dentistului, însă sunt genul de om extrem de pretențios când vine vorba de curățenia locului în care mă las pe mâna medicului. Acasă mama avea o vorbă: „Să fie curățenie-spital!”. Lucru care însemna că se aștepta ca după noi casa să arate lună. Atât de curat încât un medic să poată performa în siguranță o intervenție chirurgicală în sufrageria noastră.

Curatenie-spital

După cum ziceam. Sunt foarte pretențios. Iar când vine vorba despre un spațiu în care se desfășoară activități medicale, e clar că așteptările mele sunt de „curățenie-spital„. Așa că am căutat puțin până am găsit un cabinet stomatologic care, pe lângă experiența medicilor, să ofere și acea curățenie pe care o căutam eu. Și într-un final am găsit. Dar nu cu ușurință. În căutările mele am dat peste câteva cabinete cărora le-ar prinde bine măcar o vizită pe la Medicale Shop. Doar așa, ca să vadă cum e cu grija față de pacienți.

Ce înseamnă pentru mine „curățenie-spital”?

Sunt câteva aspecte pe care le urmăresc atunci când evaluez un spațiu. Iar unul din cele mai importante este implicarea permanentă a personalului. Și ca să mă fac înțeles, cabinetul stomatologic care m-a convins să am încredere pentru lucrările de care aveam nevoie, a făcut-o printr-o simplă replică: ” Vă rog să încălțați botoșeii de unică folosință de la intrare!” Și nu, nu a fost un accident. Această replică era un automatism pentru oricine din rândul personalului care treceau prin lobby-ul cabinetului și întâlneau un pacient care tocmai intrase. ” Bună ziua! Bine ați venit! Imediat cineva se va ocupa de dumneavoastră. Până atunci, vă rog să încălțați botoșeii de unică folosință de la intrare. Și apoi luați loc pe canapea.” De fiecare data!

Acum știu că o să vă întrebați: „Cum poate o pereche de botoși să conteze atât de mult?” Nu este vorba despre botoși. Ci despre curățenia care se păstrează în acel cabinet datorită folosirii lor. Când omul intră în lobby se încalță imediat cu o pereche de botoși de unică folosință, în mod sigur nu va aduce de afară niciun fel de murdărie. Sau, cel puțin, va aduce cât mai puțină. Iar la intrarea în cabinet se trece peste un covoraș antibacterian pentru și mai multă siguranță.

Am fost odată cu un prieten la un cabinet de medicină internă să-și ia rezultatul unor analize pentru angajare. Încă de la intrare puteam vedea traseul pe care-l urmase înaintea noastră un alt pacient până la ghișeul asistentei și de acolo la ușa cabinetului medicului. Era o zi ploioasă și omul intrase ca… nu mai spun ca ce… La urma urmei, nu cred că el era de vină.

Protecția e mama siguranței

Bineînțeles că atunci când aleg să solicit serviciile medicale ale unui cabinet mă uit și la protecție. Mai exact la ce fel de echipamente de protecție sunt folosite în acel loc. Și mai important, modul în care sunt folosite. Un cabinet medical care se respectă nu face economie la materiale pentru protecție. Iar dentistul pe care l-am ales cu siguranță nu pare a fi unul care să se zgârcească la echipamentele de protecție. Sau la dezinfectanți, sau la orice alte echipamente care îl ajută să-și păstreze pacienții în siguranță. Sau să se păstreze pe ei în siguranță. Și ei trebuie să se protejeze, nu?

Sunt multe aspecte de luat în calcul atunci când cauți acea curățenie-spital. Din păcate, din ce în ce mai greu o găsești și cu timpul aceste vorbe și-au pierdut din însemnătate. Vedem la televizor imagini din cele mai supărătoare cu locuri în care curățenia ar trebui să fie un exemplu, dar în care predomină mizeria și neputința. De multe ori acel grad de curățenie nu este atins din cauza lipsei banilor. Alteori din cauza delăsării personalului. Și de foarte multe ori din cauză că nu reușesc să găsească un furnizor de echipamente medicale de încredere, care să pună igiena acolo unde trebuie. Pe primul loc…

Articol scris pentru proba nr 8 din Spring Superblog 2023, probă sponsorizată de:

Adar Unic Solutions SRL – medicale-shop.ro

https://www.unaaltacucostica.ro/salut-eu-sunt-costica/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *